• Master of Art 2022: Зима

  10 - 28 февруари 2022
  „Ваксинирай се с изкуство“ зоват организаторите на протичащия от 10 до 28 февруари онлайн кинофестивал Master of Art 2022. Подборът от пълнометражни ленти блести с 10 премиерни заглавия и 10 филма, спечелили сърцата на зрителите на предишни фестивални издания. Прожекциите са достъпни на виртуалната платформа Nettera.tv, като всеки филм може да се гледа до 48 часа след използването на билета. • Истории от планината

  7 - 11 февруари 2022
  И тази година няма да ни се размине без едно традиционно зимно удоволствие за киноманите и планинарите. 12 от най-стойностните филмови ленти за планини и приключения ни оплитат в Дом на киното, откъдето започва походът ни през Хималаите, Алпите, Доломитите, Андите и Ел Капитан в Сиера Невада, Калифорния. Отново се впускаме в историите на емблематични алпинисти от ранга на Райнхолд Меснер, Валтер Бонати, Симон Меснер, Матео дела Бордела и много други. Събитието се организира съвместно от Банско Филм Фест и Италианския културен институт в София. Предварителните билети са налични тук.
  Дом на киното
 • Жените в българското кино на "София Филм Фест"

  1 - 10 март 2022
  Тазгодишното издание на София Филм Фест ни отвява със специална програма, съставена от прожекции на жени-режисьори в българското кино. Дом на киното ни приветства с 11 любими ленти на дами-творци в седмото изкуство, а ние откровено нямаме търпение да ги изгледаме отново всичките.
  Дом на киното
 • Ден на българското кино

  13 януари 2022
  Тъкмо да се залъжем, че празниците са приключили и любимците ни от културен център G8 ни канят на поредица от безплатни пълнометражни, късометражни, документални и анимационни български прожекции.
  G-8 Cinema
 • Българското кино по Коледа

  28 - 30 декември 2021
  Точно в затишието между Коледа и Нова година си припомняме най-гледаните български филми.
  Дом на киното
 • Sofia MENAR: На източния фронт нещо ново

  14 - 30 януари 2022
  текст Таня Трендафилова

  Случайно или не, последните 12 месеца се изнизаха на fast forward и ето че пак е януари и е време да видим какво се крие в киносъкровищницата на Sofia MENAR за 2022. Четиринайсетият фестивал за игрални, документални и късометражни филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка се настанява удобно в афишите на Дом на киното, Културен център G8, Euro Cinema и на честотите на Neterra TV+ между 14 и 30 януари с повече от 40 премиерни заглавия, по-апетитни от кубчетата в кутия с локум.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, The Steps , Дом на киното
 • София VR Фест

  26 - 28 ноември 2021
  Прекрачваме отвъд рамките на екрана и се потапяме в едно необикновено кино изживяване в рамките на София VR Фест. Фестивалът включва селекция от най-доброто от света на виртуалната реалност, а официалната селекция разглеждаме тук.
 • 11-ти Фестивал на френския филм

  11 ноември 2021 - 4 декември 2021
  Есенното 11-о издание на Фестивалa на френския филм се случва в рамките на Киномания, между 19 ноември и 4 декември и освен в София тринадесетте заглавия от престижната му програма ще се прожектират в киносалоните в Пловдив и Варна. Организаторите от Френския институт в България ни изненадват със селекция от нови филми, класически шедьоври и късометражки с добавена реалност, а ние посягаме към всичко, защото качественото кино е вечно.
 • Кино с много лица

  18 ноември 2021 - 5 декември 2021
  Ноември може и да не е най-приветливият месец, но зададе ли се, знаем, че поне две седмици ще пресяваме филмови бисери, съобразявайки програмата си с прожекциите на Киномания. Поредното ѝ издание посяга към всяка свободна минута в календарите ни между 18 ноември и 5 декември с пресни предложения от големите фестивални сцени, нови български заглавия, музикални удоволствия, класическо кино плюс специални панорами и събития. Заравяме се в разделите на селекцията, без да чакаме втора покана.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Влайкова, Дом на киното, Люмиер , НДК, Одеон, Френски институт - Зала Славейков
 • Безплатно онлайн кино с "Родопи Филм Фест"

  5 - 11 октомври 2021
  Необятният, магичен свят на Родопите бе особено притегателен в края на изминалото лято. Сърцето на митичната планина приветства киномани от цял свят под звездното небе на китния Смолян за емблематичния Родопи Филм Фест.
 • Фестивал на португалското кино [2021]

  7 - 10 октомври 2021
  От 7 до 10 октомври седалките на кино Одеон се превръщат в пейки край река Тежу, а зрителите се пренасят в слънчева Португалия с Осмия фестивал на португалското кино.
  Одеон
 • Арт маратон на свободните духом

  Buy tickets
  1 - 4 октомври 2021
  Театър, концерт или прожекция да посетим тази седмица? От 1 до 4 октомври не се налага да избираме, защото арт маратон Свободните духом събира всички тези форми на изкуството на едно място.
 • Култивиране на гледна точка

  2 - 7 октомври 2021
  На фона на все по-шарената етническа картина в медиите на Западна Европа социалната журналистика и отразяването на малцинствата и техните проблеми на балканска територия имат още дълъг път на развитие. Групите в неравностойно положение и техните гледни точки все още са умишлено пренебрегвани, а това води до появата на социално отношение, белязано от омраза и презрение – ситуация, от която страдат не само пряко засегнатите, но и обществото като цяло. Това е и причината клоновете на Гьоте‑институт в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Северна Македония и Румъния да организират проекта Медиен инкубатор за култивиране на положително отношение към малцинствата сред широката общественост. Второто издание у нас предстои между 2 и 7 октомври и защитава каузата си с образователна и филмова програма в Гьоте-институт и Дом на киното.
 • Cinelibri 2021

  2 - 31 октомври 2021
  На 2 октомври с впечатляващ пърформънс се открива кино-литературният фестивал Cinelibri. Празникът не би бил пълен без обещаваща премиера – прожекцията на провокативната драма Бенедета от световноизвестния режисьор Пол Верховен. Церемонията започва в 19:00, а мястото е зала 1 на Националния дворец на културата.
  Arena Deluxe Bulgaria Mall, Casa Libri, Cine Grand Park Center, Euro Cinema, G-8 Cinema, Joy Station, The Steps , Влайкова, Дом на киното, Люмиер , НДК, Одеон, Сити Марк Арт Център, Френски институт - Зала Славейков
 • Sofia DoCumental: Човешките права на фокус

  7 - 14 септември 2021
  Между 7 и 14 септември търсим отражение на наболелите въпроси на съвременното ни общество в четиридесетте заглавия от първото живо издание на международния София ДокуМентал – различния фестивал за смело кино, предизвикващо дебати. След нулевия си виртуален брой през 2020 тази година събитието тръгва под наслова Do cross the line в три подбрани локации с конкурсна програма, уъркшоп и Награда на публиката. Как да се ориентирате в програмата и какво нямате извинение да пропуснете, показваме нагледно тук.
 • София Филм Фест 2021: Есенен маратон

  14 - 30 септември 2021
  Правим аналогия с любимата ни горчиво-сладка комедия на Георгий Данелия от 1979, за да припомним, че 25-ият София филм фест има и есенно издание, което изпълва залите на арт кината и откритата сцена на Sofia Summer Fest с качествени световни, балкански и български филми между 14 и 30 септември. Преди да тръгнем на лов за кино съкровища обаче, отсяваме всичко по-любопитно от програмата тук.
  Градинка зад Музей Земята и хората, Гьоте-институт, Дом на киното, Люмиер , Одеон
 • Дни на военноисторическото кино

  2 - 6 септември 2021
  В света на киното военните драми се ползват с неминуем успех. Сред най-емблематичните филми на XXI век са заглавия като епоса Спасяването на редник Райън и романтичната трагедия Изкупление. Историите от бойното поле и изживяванията на хората през немирни времена са пленителни разкази, които се овековечават на големия екран и привличат милиони зрители всяка година. Днес започва третото издание на фестивала на военноисторическото кино в Москва с продължителност от 2 до 6 септември. Събитието се отбелязва освен в Руската Федерация, и в 17 международни домове на руската култура, сред които и този в България.
 • Master of Art 2021: Лято

  25 август 2021 - 12 септември 2021
  След онлайн изданието през февруари и прожекциите в избрани арт кина през април фестивалът Master of Art се случва за трети път тази година – сега в мащаба, който заслужава: в шест града и с 50 пълнометражни и 18 кратки документални заглавия.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Vivacom Art Hall, БТА, Влайкова, Градинка зад Музей Земята и хората, Дом на киното, Люмиер , Одеон
 • Кино с координати

  1 - 15 август 2021
  По традиция в разгара на лятото сдружение Позор кани всички с приключенски дух и желание за откривателство на филмов поход около света. Тази година тематичният фест Кино за пътешественици е между 1 и 15 август и обещава 17 незабравими срещи с познати и недотам популярни географски ширини всяка вечер в залите на Културен център G8 и Евро синема.
 • „Исландия наведнъж“, „По пътищата на Куба“ и „Изкуство на скара“ с „Кино за пътешественици 2021“

  1 - 15 август 2021
  И тази година няма да се разминем без онези филми, след които ни идва да метнем една раница на гърба и да се запътим нанякъде. От 1 до 15 август лентите на Кино за пътешественици 2021 ни свързват с изобилие от дестинации и приключения във всяко кътче на света.
  Euro Cinema, G-8 Cinema