• Арт маратон на свободните духом

  Buy tickets
  1 - 4 октомври 2021
  Театър, концерт или прожекция да посетим тази седмица? От 1 до 4 октомври не се налага да избираме, защото арт маратон Свободните духом събира всички тези форми на изкуството на едно място.
 • Култивиране на гледна точка

  2 - 7 октомври 2021
  На фона на все по-шарената етническа картина в медиите на Западна Европа социалната журналистика и отразяването на малцинствата и техните проблеми на балканска територия имат още дълъг път на развитие. Групите в неравностойно положение и техните гледни точки все още са умишлено пренебрегвани, а това води до появата на социално отношение, белязано от омраза и презрение – ситуация, от която страдат не само пряко засегнатите, но и обществото като цяло. Това е и причината клоновете на Гьоте‑институт в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Северна Македония и Румъния да организират проекта Медиен инкубатор за култивиране на положително отношение към малцинствата сред широката общественост. Второто издание у нас предстои между 2 и 7 октомври и защитава каузата си с образователна и филмова програма в Гьоте-институт и Дом на киното.
 • Cinelibri 2021

  2 - 31 октомври 2021
  На 2 октомври с впечатляващ пърформънс се открива кино-литературният фестивал Cinelibri. Празникът не би бил пълен без обещаваща премиера – прожекцията на провокативната драма Бенедета от световноизвестния режисьор Пол Верховен. Церемонията започва в 19:00, а мястото е зала 1 на Националния дворец на културата.
  Arena Deluxe Bulgaria Mall, Casa Libri, Cine Grand Park Center, Euro Cinema, G-8 Cinema, Joy Station, The Steps , Влайкова, Дом на киното, Люмиер , НДК, Одеон, Сити Марк Арт Център, Френски институт - Зала Славейков
 • Sofia DoCumental: Човешките права на фокус

  7 - 14 септември 2021
  Между 7 и 14 септември търсим отражение на наболелите въпроси на съвременното ни общество в четиридесетте заглавия от първото живо издание на международния София ДокуМентал – различния фестивал за смело кино, предизвикващо дебати. След нулевия си виртуален брой през 2020 тази година събитието тръгва под наслова Do cross the line в три подбрани локации с конкурсна програма, уъркшоп и Награда на публиката. Как да се ориентирате в програмата и какво нямате извинение да пропуснете, показваме нагледно тук.
 • София Филм Фест 2021: Есенен маратон

  14 - 30 септември 2021
  Правим аналогия с любимата ни горчиво-сладка комедия на Георгий Данелия от 1979, за да припомним, че 25-ият София филм фест има и есенно издание, което изпълва залите на арт кината и откритата сцена на Sofia Summer Fest с качествени световни, балкански и български филми между 14 и 30 септември. Преди да тръгнем на лов за кино съкровища обаче, отсяваме всичко по-любопитно от програмата тук.
  Градинка зад Музей Земята и хората, Гьоте-институт, Дом на киното, Люмиер , Одеон
 • Дни на военноисторическото кино

  2 - 6 септември 2021
  В света на киното военните драми се ползват с неминуем успех. Сред най-емблематичните филми на XXI век са заглавия като епоса Спасяването на редник Райън и романтичната трагедия Изкупление. Историите от бойното поле и изживяванията на хората през немирни времена са пленителни разкази, които се овековечават на големия екран и привличат милиони зрители всяка година. Днес започва третото издание на фестивала на военноисторическото кино в Москва с продължителност от 2 до 6 септември. Събитието се отбелязва освен в Руската Федерация, и в 17 международни домове на руската култура, сред които и този в България.
 • Master of Art 2021: Лято

  25 август 2021 - 12 септември 2021
  След онлайн изданието през февруари и прожекциите в избрани арт кина през април фестивалът Master of Art се случва за трети път тази година – сега в мащаба, който заслужава: в шест града и с 50 пълнометражни и 18 кратки документални заглавия.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Vivacom Art Hall, БТА, Влайкова, Градинка зад Музей Земята и хората, Дом на киното, Люмиер , Одеон
 • Кино с координати

  1 - 15 август 2021
  По традиция в разгара на лятото сдружение Позор кани всички с приключенски дух и желание за откривателство на филмов поход около света. Тази година тематичният фест Кино за пътешественици е между 1 и 15 август и обещава 17 незабравими срещи с познати и недотам популярни географски ширини всяка вечер в залите на Културен център G8 и Евро синема.
 • „Исландия наведнъж“, „По пътищата на Куба“ и „Изкуство на скара“ с „Кино за пътешественици 2021“

  1 - 15 август 2021
  И тази година няма да се разминем без онези филми, след които ни идва да метнем една раница на гърба и да се запътим нанякъде. От 1 до 15 август лентите на Кино за пътешественици 2021 ни свързват с изобилие от дестинации и приключения във всяко кътче на света.
  Euro Cinema, G-8 Cinema
 • "Казандзакис", "Представи си: Джон Ленън" и "Сладка бобена паста" със CineLibri и G8

  22 юли 2021 - 22 август 2021
  От 22 юли до 22 август Културен център G8 и кино-литературният фестивал CineLibri ни приласкават с летни коктейли и прожекции на плеяда от филми по литературни творби.
  G-8 Cinema
 • Sofia MENAR Film Festival 2021: Лято

  18 - 27 юни 2021
  Поради сложната обстановка в началото на годината, гледахме изданието на фестивала MENAR изцяло онлайн. От 18 до 27 юни обаче, киното с екзотичен привкус от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка влиза в киносалоните и ще ни зарадва с повече от 15 заглавия.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Дом на киното
 • Да разлаем кучетата

  1 - 15 юни 2021
  От години по света (а от 2008 и у нас) юни е известен като месеца на прайд парадите, в които ЛГБТИ общността и поддръжниците ѝ празнуват равенството и еднаквите за всички човешки права.
 • Кинодвор - лятно кино 2021

  28 май 2021 - 30 септември 2021
  Кинодворът на G8 ни чака с програма, в която застават на пост нови игрални филми и документални ленти за изкуство, пътешествия и различни дестинации.
  G-8 Cinema
 • Master of Art 2021: Пролет

  22 април 2021 - 3 май 2021
  Фестивалът Master of Art отново ни предизвиква да търсим връзките между киното и останалите изкуства в специална подборка документални заглавия, посветени на артистични подходи, творчески търсения и културни разновидности в сферите на архитектурата, дизайна, изобразителното изкуство, музиката, театъра и фотографията. След силно онлайн издание през февруари селектираните пълнометражни филми и част от кратките продукции от програмата се завъртат из арт кината в София – вижте кои хванаха окото ни.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Дом на киното, Люмиер , Одеон
 • Киномания 2021

  2 - 22 април 2021
  С по-малък капацитет на залите и малко по-късно от предвиденото – Киномания все пак е тук, за да направи културния ни живот по-интересен с куп чакани заглавия, панорами и специални събития. Между 8 и 22 април животът пак ще е кино, от вас зависи дали ще наблегнете на българското, френското или световното; дали ще наваксате с някоя класика на Фелини или пък – най-добре – ще изгледате колкото може повече от всичко. Имате късмет, защото – както обикновено – в Киномания 2021 няма слабо.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Влайкова, Дом на киното, Люмиер , НДК, Одеон, Френски институт - Зала Славейков
 • София Филм Фест 2021

  11 март 2021 - 11 април 2021
  София Филм Фест навършва четвърт век и точно от толкова време въздейства на (под)съзнанието ни по съвсем реален начин. Тази година фестивалът е „юбилеен, хибриден и в пандемия“, но пък за сметка на това е в две части.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Влайкова, Дом на киното, Люмиер , НДК, Одеон, Френски институт - Зала Славейков
 • Европейско кино за учащи: Зима

  1 - 12 март 2021
  Томас Винтерберг, Данис Танович, Кшищоф Зануси, Никита Михалков и Джафар Панахи са петте имена включени в зимното издание на програмата Европейско кино за учащи в Дома на киното. Прожекциите са специална част от юбилейната програма на 25-ия София Филм Фест, а ученици и студенти могат да гледат с вход свободен с покана от касата на киното.
  Дом на киното
 • Кино по време на пандемия: In The Palace

  27 февруари 2021 - 6 март 2021
  Уверихме се, че дори когато прожекциите на голям екран са мираж, срещите със световното кино не само се случват, но и виреят доста добре в глобалната мрежа. Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE ще го потвърди между 27 февруари и 6 март с 33-часова конкурсна програма, достъпна на специално разработената платформа inthepalace.filmchief.com.
 • Италианска кинопанорама: Истории от планината – Storie dalla montagna

  15 - 19 февруари 2021
  Дом на киното събира италиански планинанрски филми, които вървят по екраните на киното от 15 до 19 февруари.
  Дом на киното
 • Европейско кино за учащи [2021]

  8 - 17 януари 2021
  Селекцията от филми с вход свободен за ученици и студенти, по разбираеми причини продължава в онлайн среда, на новата платформа Филмира. Учащите ще имат възможност да гледат пет ключови творби на европейското и независимото кино до 17 януари.