• Sofia MENAR Film Festival 2021

  15 януари 2021 - 7 февруари 2021
  По традиция през януари киноманите получават още един новогодишен подарък – фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка – Sofia MENAR. За щастие въпреки сложната за салоните и разпространителите обстановка в момента тази година отново ще гледаме хубаво кино с екзотичен привкус, този път изцяло онлайн. Селекцията от 30 пълнометражни и 12 кратки заглавия е ваша срещу абонамент от 30 лв. и е достъпна за стриймване по всяко време между 15 и 7 февруари на neterra.tv/festival/menarfest. Лично ние не се сещаме за по-добър начин да уплътним времето до момента, в който пак ще седнем пред големия екран.
 • Sofia DocuMental

  10 - 18 декември 2020
  Десети декември – световният ден на човешките права – поставя началото на международния филмов фестивал Sofia DocuMental, посветен именно на тях. Тази година, разбираемо, изданието е изцяло онлайн, но пък впечатлява със силна селекция.
 • Cinelibri 2020

  18 октомври 2020 - 8 ноември 2020
  Щастливи сме, че още един фест намери мястото си в натежалия от събития есенен кино сезон. CineLibri празнува любовта между филми и литература за шести път от 18 октомври до 8 ноември с 45 заглавия и повече от 300 прожекции на живо и онлайн, споени с класическия Флоберов наслов Възпитание на чувствата.
  , Casa Libri, Cine Grand Park Center, Euro Cinema, G-8 Cinema, Missia23, The Steps , Влайкова, Дом на киното, Люмиер , НДК, Одеон, Сити Марк Арт Център
 • София Филм Фест 2020: Пролет

  12 - 31 март 2020
  И тази година петима ще отворят своя кен с билет за кино, за да открият вътре златен пас за целия София Филм Фест, но и да не сме от тях, пак печелим. От 12 до 31 март графикът реди прожекции на старо златно, ново българско и избрано световно кино – от късо през анимирано, документално и игрално до онези наградени вече филми, които едва дочакахме да стигнат и до наш салон. За феста вече ни подгрява ретроспективата на Аки Каурисмаки, която ще прелее и в две изложби – с това само казваме, че СФФ никога не е просто пуканки и филм. Всички заглавия, конкурси, гости и събития са на siff.bg, тук ви даваме капки от есенцията според нас.
 • Кинодвор - лятно кино 2020

  24 юли 2020 - 30 септември 2020
  В Културен Център G-8 отваря отново врати Кинодвор – лятно кино. През летните вечери тук ви очаква разнообразна филмова програма от ново игрално кино и документални ленти за изкуство, пътешествия и вълнуващи дестинации.
  G-8 Cinema
 • Master of Art 2020

  27 август 2020 - 24 септември 2020
  След месеци на изолация и социална дистанция сме зажаднели за изкуство повече от всякога. За щастие филмовият фестивал Master of Art се включва със силна селекция заглавия, посветени на връзката между киното и неговите събратя – архитектура, изобразително изкуство, музика, литература, фотография, театър. След онлайн версията през април фестът вече тече с истински прожекции – имате време да ги посетите до 8 септември във Варна, до 23-ти в Пловдив и до 24-ти в София. Ето и извадка с нашите любимци от програмата.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Дом на киното, Одеон
 • София Филм Фест 2020: Есен

  24 септември 2020 - 15 октомври 2020
  През март светът забуксува и сякаш всичко (с изключение на зрителите) отиде на кино. Международният София Филм Фест, който трябваше да се случва с пълна сила по това време, не успя да се разгърне в обичайния си обем, но всяко зло – за добро. Заради неочакваните обстоятелства тази година фестът преля от един в цели три сезона и дори не можем да започнем да описваме съкровищата в настоящото есенно издание. С повече от 90 заглавия в 10 реални салона (плюс подбрани онлайн прожекции), традиционни селекции, специални гости и награди, между 24 септември и 15 октомври СФФ приласкава киноманите за пореден път през 2020 – по-добре три пъти, отколкото никога.
  Cine Grand Park Center, Euro Cinema, G-8 Cinema, Влайкова, Дом на киното, Одеон
 • Ретроспектива на Аки Каурисмаки

  2 - 13 март 2020
  София Филм Фест има причина да завърти почти всички филми на финландския режисьор два пъти - веднъж ще подгрее в Дом на киното от 2  до 13 март, а след това и в разгара на фестивала в Одеон от 27 март до 2 април. Вижте повече тук, където сме извадили няколко акцента.
  Дом на киното
 • Европейско кино за учащи [зима 2020]

  17 февруари 2020 - 11 март 2020
  Зимната селекция от филми се настанява в Дом на киното с вход свободен за ученици и студенти.
  Дом на киното, СУ
 • София Прайд Филм Фест 2020

  11 - 24 февруари 2020
  Фестът, който показва интересни ЛГБТИ заглавия през юни около местния Прайд, ни изненадва през февруари с няколко филма за любовта и един премиерен документален разговор за родителството и транссексуалността.
  Дом на киното
 • Ах, този мюзикъл

  27 януари 2020 - 4 февруари 2020
  Фестът е част от Киномания и нарежда едно до друго 8 заглавия от най-хитовите мюзикъли от 70-те до днес. Гледаме ги в девет поредни дни в Люмиер Лидл, където ще открият с класиката от 1972 с 8 Оскара - Кабаре и влизаме срещу 6-8лв билет.

  Люмиер
 • Ден на българското кино

  11 - 13 януари 2020
  13 януари по традиция е деня на кинаджиите. И тази година не е за пропускане, защото Одеон, Дом на киното, G8, Люмиер и Euro Cinema са се подготвили с най-новото от родния голям екран. Стартът е още на 11 януари, а билетите са по 5лв.

  Euro Cinema, G-8 Cinema, Дом на киното, Люмиер , Одеон
 • Sofia MENAR Film Festival 2020

  14 януари 2020 - 13 февруари 2020
  Вече дванадесета година втората половина на януари е запазена за фестивала за кино от ислямския свят. Програмата прелива от над 30 документални, игрални и късометражни филми, такива със скандинавско присъствие и традиционния Кервансарай, който среща писатели и пътешественици.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Влайкова, Дом на киното, Чешки център
 • Sofia MENAR Weekend

  13 - 15 декември 2019
  Дни преди фестивалът за кино от ислямския свят да стартира официално, цял уикенд подгряваме с девет прожекции в Euro Cinema и G8 Cinema.
  Euro Cinema, G-8 Cinema
 • Киноточка

  10 декември 2019 - 31 март 2020
  Фестът обединява десет тематични филма, които отправят критичен поглед към глобални въпроси и разсъждават върху социалното равенство, опазването на природата, изкуството и много други. Киноточка започва през декември и продължава чак до септември. До тогава влизаме на всички прожекции без билет.
  Българско национално радио, Национален младежки дом
 • Global Migration Film Festival

  28 ноември 2019 - 18 декември 2019
  3 документални, 1 къс и 1 рисуван филм разказват за Палестина, погледната от бежански лагер в Бейрут; за преселването на африканци към САЩ и Англия; връщат се към мощната миграция след Втората световна и показват днешното отношение на европееца към чуждия. И това е само седмица едно от фестивала, който ни разкрива различните лица на миграцията от 28 ноември до 18 декември. Билети не се искат.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Project Lab, Нов български университет, Софийски университет
 • Кинопанорама Италия днес

  10 - 21 декември 2019
  Наваксваме с най-новото от италианското кино, което е предимно комедийно, но понякога и драматично или пък биографично. Ако сте пропуснали историята за Микеланджело: Безкрайност, фестът я завърта отново, заедно с непоказвани тук филми за Дучето, Луната и една друга София.
  Дом на киното, Одеон
 • Филмови дни Лукс

  29 ноември 2019 - 1 декември 2019
  Фестът зарежда три от най-добрите европейски филми от последната година. В три поредни дни Дома на киното ни кани с вход свободен.
  Дом на киното
 • 30 години от падането на Берлинската стена

  8 - 10 ноември 2019
  30-годишнината от падането на Берлинската стена е поводът Дома на киното и Гьоте-институт да организират цяла програма от събития, като част от нея е и изложба на филмови плакати на четирима български дизайнери. На 8 ноември от 18:00 загряваме със съвременните интерпретации на плакатите, а трите немски филма гледаме в поредни дни срещу вход от 6лв.
  Дом на киното
 • Дни на украинското кино

  8 - 10 ноември 2019
  Гледаме четири от най-новите украински филма в G-8 с вход свободен, за да се запознаем отблизо с кинематографията им от последните години.
  G-8 Cinema, Дом на киното