• БГ екран онлайн

  28 ноември 2022 - 18 декември 2022
  Виртуалният кинофестивал БГ екран онлайн цели да поддържа жив интереса към българското кино, независимо дали се намираме на родна земя, или някъде другаде. По време на третото му издание гледаме безплатно 4 късометражни, 8 документални и 8 пълнометражни игрални филма в стрийминг платформата за български филми gledam.bg.
 • Cinelibri 2022: Преоткритото време

  8 - 30 октомври 2022
  Тазгодишното издание на фестивала за кино и литература Cinelibri отбелязва 100 години от смъртта на една от иконите на литературния модернизъм - Марсел Пруст. Събитията преминават под мото, вдъхновено от монументалния му роман По следите на изгубеното време. Превръщаме се в детективи и се плъзгаме по стрелката на часовника, за да открием, че тиктака с мощта на вдъхновението и терапевтичната сила на творческия процес. Също като главния герой в романа на Пруст, и ние осъзнаваме, че именно изкуството е единственият антидот срещу безжалостния ход на времето.
  Библиотека Захарий Княжески
 • Sofia MENAR Film Festival в Стара Загора

  13 - 29 януари 2022
  Фестивалът за кино от ислямския свят отново гостува в Стара Загора, за да представи най-новите игрални, документални и късометражни филми от Близкия Изток и Северна Африка.
  Библиотека Захарий Княжески
 • Безплатно онлайн кино с "Родопи Филм Фест"

  5 - 11 октомври 2021
  Необятният, магичен свят на Родопите бе особено притегателен в края на изминалото лято. Сърцето на митичната планина приветства киномани от цял свят под звездното небе на китния Смолян за емблематичния Родопи Филм Фест.
 • Cinelibri 2021

  2 - 31 октомври 2021
  На 2 октомври с впечатляващ пърформънс се открива кино-литературният фестивал Cinelibri. Празникът не би бил пълен без обещаваща премиера – прожекцията на провокативната драма Бенедета от световноизвестния режисьор Пол Верховен. Церемонията започва в 19:00, а мястото е зала 1 на Националния дворец на културата.
  Културен център Стара Загора
 • Master of Art 2021: Лято

  25 август 2021 - 12 септември 2021
  След онлайн изданието през февруари и прожекциите в избрани арт кина през април фестивалът Master of Art се случва за трети път тази година – сега в мащаба, който заслужава: в шест града и с 50 пълнометражни и 18 кратки документални заглавия.
  Къщата на архитекта
 • Кино по време на пандемия: In The Palace

  27 февруари 2021 - 6 март 2021
  Уверихме се, че дори когато прожекциите на голям екран са мираж, срещите със световното кино не само се случват, но и виреят доста добре в глобалната мрежа. Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE ще го потвърди между 27 февруари и 6 март с 33-часова конкурсна програма, достъпна на специално разработената платформа inthepalace.filmchief.com.
 • Италианска кинопанорама: Истории от планината – Storie dalla montagna

  15 - 19 февруари 2021
  Дом на киното събира италиански планинанрски филми, които вървят по екраните на киното от 15 до 19 февруари.
 • Sofia MENAR Film Festival в Стара Загора

  14 - 26 януари 2020
  Фестивалът за кино от ислямския свят отново гостува в Стара Загора, за да представи най-новите игрални, документални и късометражни филми от Близкия Изток и Северна Африка. От 14 до 26 януари в Регионална Библиотека Захарий Княжески се завъртат седем пълнометражни ленти и една къса програма с шест заглавия от Египет, Турция, Иран, Йордания, Ливан, Казахстан, Германия и Алжир, които гледаме срещу 5/3лв за билет или с MENAR pass от 30лв за всички прожекции.

  Библиотека Захарий Княжески
 • CineLibri 2019

  5 - 31 октомври 2019
  От автори, които вкарват сценарии в романите си, до режисьори, които разделят филмите си на глави – флиртът между киното и литературата е дълъг и щастлив. Фестивалът CineLibri го хваща в кадър за пети път от 5 до 20 октомври, когато екранизации по книги се засичат със срещи с писатели, а кои са главните герои в програмата, разкриваме веднага.
  Библиотека Захарий Княжески
 • Златната липа 2019

  1 - 5 юни 2019
  Седмото издание на кинофорума събира 54 игрални, документални и късометражни ленти от Европа, които гледаме при вход свободен от 1 до 5 юни в Стара Загора.
 • КинеДок

  3 - 17 май 2019
  Третият сезон на фестивала за европейско документално кино носи в Стара Загора 14 филма от 7 държави, за които си подсигуряваме места с напитка в Къщата на архитекта срещу вход (дарение) от 5лв.
 • Sofia MENAR Film Festival в Стара Загора

  15 - 29 януари 2019
  Sofia MENAR Film Fest подбира осем от заглавията в тазгодишната си програма, за да ги покаже и в Стара Загора от 15 до 29 януари. Пет игрални и три документални ленти от Казахстан, Турция, Пакистан, Ливан, Русия, Иран, Мароко и Индия се завъртат в Библиотека Захарий Княжески срещу 5/3лв за билет или талон от 30/20лв за всички прожекции.
 • CineLibri

  10 - 24 октомври 2018
  Филмът или книгата? Поне за две седмици през октомври може и двете. Фестивалът CineLibri за кино и литература не се опитва да отговори на въпроса кое е по-добро, а да покаже специалната им връзка в списък с филми, създадени по книги. В програмата има срещи с писатели и режисьори, комедия и ноар и дори един концерт, а най-ярките за нас акценти следват.
 • Един (не)конвенционален уикенд

  15 - 16 септември 2018
  Да изкрещиш "Ходооор!", вместо да помолиш на човешки да ти задържат вратата, може да е странно в някои вселени, но не и в тази на Aniventure Comic Con – луда фиеста за всички, които разбраха шегата току-що, завземаща Експо центъра в София на 15 и 16 септември.
 • КинеДок

  26 юни 2018 - 9 август 2018
  Второто издание на КинеДок идва в Стара Загора с нови 14 европейски документални ленти. Летните прожекции са в Къщата на Архитекта всеки вторник и четвъртък от 21:00. Началото е на 26 юни с хърватския филм Момичета с морски мечти.
 • Златната липа 2018

  2 - 6 юни 2018
  Шестата Златна липа идва с рекорден брой филми и участници - 49 ленти от 22 държави гледаме при вход свободен от 2 до 6 юни в Стара Загора.
 • Дни на планинарското и екстремно кино

  24 - 26 април 2018
  За поредна година ехото от Банско Филм Фест отеква в голямата зала на Регионална библиотека Захарий Княжески в дните между 24 и 26 април.
 • Sofia MENAR Film Festival

  26 януари 2018 - 15 февруари 2018
  Фестивалът за кино от ислямския свят, наречен с арабската дума за пътеводна светлина, влиза в десетата си година с над 50 филма и фокус върху новите ирански режисьори. В Пловдив и Стара Загора селекцията е по-тясна, но достатъчна да ни докосне за пореден път до културата на държавите от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка посредством най-добрите документални, игрални и късометражни заглавия от региона.
 • КинеДок

  8 септември 2017 - 13 октомври 2017
  КинеДок е международна общност, филмов клуб и алтернативна платформа за дистрибуция, която свързва почитателите и създателите на креативно документално кино.