Златната липа 2019

Златната липа 2019


1 - 5 юни 2019
Седмото издание на кинофорума събира 54 игрални, документални и късометражни ленти от Европа, които гледаме при вход свободен от 1 до 5 юни в Стара Загора.


В конкурсната програма на фестивала се състезават 9 нови заглавия, които ще бъдат оценявани от българския кинематографист Илиян Джевелеков (Love.net, Вездесъщият), руската актриса Анна Попова (Бригада, Наследникът), иранския режисьор Али Джаберансари, литовския режисьор Донатс Улвидас и кипърския актьор и сценарист Янис Коконис.

Общо 45 ленти влизат в извънконкурсната програма и всички до един заслужават внимание, но тук акцентираме върху няколко от тях, сред които е филмът на Биле Аугуст - Щастливеца Пер, следващ по стъпките млад мъж, който бяга от патриархалната среда на семейството си в Копенхаген, за да стане инженер.
Дъщерята на Биле Аугуст пък – Алба Аугуст, участва в друг много любопитен филм от Швеция - Приказка за Астрид на режисьора Перниле Фишер Кристенсен. Това е историята на младата Астрид Линдгрен, която пренебрегва обществените норми, за да следва сърцето си, превръщайки се в един от най-вдъхновяващите разказвачи на своето време.
Сръбското кино качва на голям екран лентата на Боян Вулетич Реквием за госпожа Й, докато испанското очарова с Книжарницата на Изабел Койшет. Полското заглавие Най-добрият на режисьора Лукаш Палковски проследява историята на Йежи Гурски, завършил Маратона на смъртта със световен рекорд и титлата Железен човек.

В поредното издание на Фестивала за ново европейско кино отново е включена детска програма и макар филмите в нея да са по-малко на брой, до един са пълнометражни.

Филмите от конкурсната програма поместваме отдолу. За извънконкурсните, българските и детски заглавия отваряме сайта на фестивала.

Прожекциите са от 1 до 5 юни в голямата зала на Операта и в Регионална библиотека Захарий Княжески при вход свободен.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.