Филмови вечери Херберт фон Караян

Филмови вечери Херберт фон Караян


29 - 31 август 2008
Заедно със София, Пловдив, Русе и Плевен, Стара Загора е важна културна дестинация за пътуващия фестивал Филмови вечери Херберт фон Караян. Интересът към тази форма на наслада от изкуството е голям. На прожекциите ще видите както ценители на класическата музика в града ни, така и случайно попаднали зрители, за които това е някаква екзотика.


От 29-ти до 31-ви август на Античния форум можете да видите филмови прожекции с изпълненията на Виенската и Берлинската филхармония, под диригентската палка на Херберт фон Караян. Тази година фестивалът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарния музикант.
Караян е бил почитател на творчеството на Панчо Владигеров. Работил е с Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Антон Дяков. През 50-е и 60-е години е наричан „генералният музикален директор на Европа”. Паметта на Караян е феноменална – над 100 симфонии, концерти, сюити, по-голямата част от Вагнеровите партитури, половината от тези на Моцарт, целият Верди. Нарича Берлинската филхармония „моят оркестър”, а членовете му – „моите музиканти”. Те имат артистична душа, а аз мога да работя само в хармония. Погледнете лицата им – та те се разхубавяват в мигове на творческо горене.
Прожекциите в Стара Загора ще бъдат общо три, по една на ден, всяка с продължителност час и половина. Събитието се осъществява със съдействието на Институт Елиет и Херберт фон Караян, Залцбург и артистичният директор Владимир Владигеров.
29 август
Херберт Фон Караян – един път по-различен

Документален филм на режисьора Ернст Вилд
Йоханес Брамс, Симфония №1
Запис от концерта на Виенската филхармония в София през март 1983 в зала 1 на НДК · Дир. Херберт фон Караян
30 август
Чайковски – Концерт за пиано и оркестър №1
Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър №2

Дир. Херберт фон Караян · Берлинска филхармония със солист Алексис Вайсенберг [пиано]
31 август
Верди – Реквием
Дир. Херберт фон Караян · Виенска филхармония · Солисти: Анна Томова Синтова [сопран], Агнес Балтса [мецосопран], Хосе Карерас [тенор], Жозе ван Дам [бас]. С: Хор на Софийската Национална опера и Хор на Концертно сдружение на Виенската Щатсопера


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.