Киномания

Киномания


13 ноември 2014 - 4 декември 2014
От 13 ноември до края на месеца често ще стоим на тъмно, ще мълчим с часове и ще гледаме в една точка. Нищо чудно, че този фестивал ни нарича маниаци.


Било е през 1987, когато Киномания завърта лентата за първи път. За тези 28 години сме погълнали стотици филми, които не влизат в големите киносалони, но са част от голямото кино. И сега фестивалът изглежда готов да ни даде това, което търсим. Някои от най-чаканите заглавия, италианско и френско кино, кулинарни експерименти, поглед отблизо към Бергман, Чаплин и Пазолини, детски приказки, анимация, музикалните биографии на Би Би Кинг и Джеймс Браун и още.
За откриването на 13 ноември е избран българският филм Потъването на Созопол, в който след десет бутилки водка Деян Донков поглежда живота по нов начин в обкръжение от известни физиономии. До финала на 30 ноември се надяваме пътят до Одеон, G-8, Люмиер, зала 1 на НДК, Дом на киното, Euro Cinema и Френския институт да е влязъл в обичайния ви маршрут. Следват избраните от нас спирки в програмата.

Госпожица Юлия
Miss Julie
Екранизация по Стриндберг под режисурата на бергмановата муза Лив Улман. Една лятна нощ в провинциално ирландско имение в края на 19 век дъщерята на господаря Джесика Частейн влиза в опасна игра на съблазнявaне с прислужника Колин Фарел.

Да нахълташ у Бергман
Trespassing Bergman
Големи режисьори, от Ларс фон Триер до Уди Алън, коментират работата на Бергман и живота му в изолираното му имение на остров Форьо, отворено за създаването на филма. “Ако киното е религия, това е неговата Мека “, казва Алехандро Иняриту.

Вятърът се надига
The Wind Rises / Kaze tachinu
Японският магьосник на анимацията Хаяо Миядзаки се оттегля от режисирането с този филм – разказ за дългия път на Джиро, късоглед по рождение, към мечтата му да стане велик авиатор на фона на ключови събития от историята на Япония.

Магия в полунощ
Magic in the Moonlight
В новия филм на Уди Алън известен илюзионист (Колин Фърт) заминава за южна Франция през 20-те, за да изобличи млада гадателка. Вместо това е омагьосан от нея и цялата Ах, този джаз атмосфера на Лазурния бряг.

Мамо
Mommy
Един от най-оригиналните филми на годината с награда в Кан за 25-годишния му режисьор. История за нездравата привързаност между нахакана вдовица и агресивния є син тийнейджър, донякъде балансирана от присъствието на мила съседка.

Невидимата жена
The Invisible Woman
Костюмна драма за тайнта връзка между семейния Чарлс Дикенс и 18-годишна актриса, която продължава до смъртта му и е разказана през погледа на жената. Рейф Файнс едновременно режисира и играе ролята на писателя.

Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин
Белые ночи почтальона Алексея Тряпицына
В новия филм на Кончаловски всички играят самите себе си – жители на отдалечено селце, в което пощальонът е единствената връзка с останалата вселена. “Този филм е моят опит да видя обкръжаващия ни свят с очите на новородено”, обяснява режисьорът.

Игра на кодове
The Imitation Game
Големият британски математик Алън Тюринг е нает да разчете немската кодирана система Енигма по време на Втората световна. Харизнатичният и ексцентричен гений в действие (Бенедикт Къмбърбач) е сякаш по-сложен за разшифроване от машината.

Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството
Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Застаряващ актьор, известен с екшън образа си Бърдмен, се готви за пиеса на Бордуей и опитва да реабилитира себе си, кариерата и отношенията си с близките. Фантастична работа на режисьора на 21 грама и Бютифул с Майкъл Кийтън, Едуард Нортън и Ема Стоун.

Облаците на Силс Мария
Clouds of Sils Maria
20 години по-късно звездата Мария (Жулиет Бинош) е поканена да играе отново в пиесата, която я прави известна, но ролите са обърнати и тя е доведена до ръба на самоубийството от младата си асистентка – собственото є отражение като млада.
· София
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.