Sofia MENAR Film Festival

Sofia MENAR Film Festival


14 януари 2016 - 7 февруари 2016
На арабски думата значи пътеводна светлина, но няма нужда да отваряме речника – зад MENAR като абревиатура стои фестивалът за кино от Близкия Изток и Северна Африка. Откриваме го на 14 януари от 19:00 в София в Дом на киното с Шареният остров от Иран, по-късно ще гостува и в Пловдив и Варна, а сега минаваме бързо през 50-те филма, които ще гледаме до края на месеца.


Режисьорките
Мястото на жените в арабския свят е нервна тема, затова стискаме ръката на фестивала, че този път слага удивителен на филмите от региона, снимани от жени. Първо към нас идва Окоп 143 на Наргис Абяр, разказващ за мъката на майка, чийто син е изчезнал през ирано-иракската война. Палестинката Суха Араф, досега успешен сценарист, пък дебютира с Вила Тума, в който комфорта на три неомъжени сестри се разклаща, когато трябва да заживеят с племеницата си. От звездата на иранското кино Ники Карими получаваме поредния й филм Нощна смяна, в който пренебрегвана съпруга разкрива паралелния живот на мъжа си.

Наградените
С цял кашон призове пристига Оркестърът на слепите, най-гледаният марокански филм – история за бенд от музиканти, които понякога се правят на незрящи, за да свирят на женски забави и пред по-консервативни семейства срещу висок хонорар. Три риби е друго силно заглавие, в което жена, диагностицирана с тумор в мозъка, стои пред дилемата дали да спаси живота или спомените си. От бахрейнския Дървото на сънищата ще попиваме мъдрост и малко магия, турският Душа на прашинка показва пропастта между мечтите и реалността, а Курманджан Датка: Алайската царица е мащабен киргизки исторически епос.

Керван Сарай
Сред филмите за пътешествия до далечни и диви места и този път има удари. В Тичай свободно: Истинската история на Кабайо Бланко стягаме маратонките с един американски бегач, който иска да създаде маратон в Медния каньон в Мексико, за да запази традицията на митичното племе свръхбегачи Тараумара. Как двама британци пътуват по най-дългата река на Иран в името на авантюрата и опознаването на страната гледаме в По течението на река Карун, а после със Споделена мечта тръгваме на две гуми с група приятели, които обикалят три години кълбото с велосипеди, за да премерят сили с природата и да осъзнаят, че човекът наистина е голяма работа.

MENAR е от 14 до 31 януари в Дом на киното, G8, Euro Cinema, Чешки център, Институт Сервантес и къща музей Панчо Владигеров


· София
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.