Златен ритон 2010

Златен ритон 2010


6 - 10 декември 2010
34 документални и 16 анимационни филма ще се състезават на 18-ия фестивал Златен ритон, който започва на 6 декември. Конкурсът ще стартира с 14-минутна прожекция за творчеството на пловдивския художник Радул Шишков. Почти половината от продукции са създадени извън традиционната схема за филмопроизводство и са финансирани от Националния филмов център и БНТ.


Зрителите ще имат възможност да видят филма на Евгения Атанасова за отец Никанор – бивш преуспяващ брокер на Уолстрийт, който става монах и се установява в разрушен нашенски манастир. С отец Иван пък ни запознава Христо Илиев, заснел историята на човека, който се грижи за 130 човека в неравностойно положение. Последната продукция на журналистката Весела Смилец разказва за срещата й с гораните – общност, запазила майчиния език и традиции и населяваща област на територията на Косово, Албания и Македония. Ще видим и портрети на известни наши творци: Паша Христова; Кристо и Жан-Клод; Джеки Стоев, Джони Пенков и Чарли Илиев; на художниците Ненко Балкански, Иван Георгиев-Рембранда и Николай Майсторов; на гимнастичката Нешка Робева, поета Христо Фотев и режисьора Юлия Огнянова. В конкурсната програма са включени и две заглавия, финансирани от HBO и продуцирани от Агитпроп (създатели на най-успешните български документални филми в последните години) - Хотел Рай и Бетонни фараони.
Освен в залите на Новотела, прожекциите ще вървят и в Културен център Trakart, за да бъдат достъпни за повече хора. Входът е свободен.

Златен ритон е в Новотел Пловдив и Културен център Trakart от 6 до 10 декември

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.