Любовта е лудост 2013

Любовта е лудост 2013


30 август 2013 - 5 септември 2013
Тазгодишното издание на Любовта е лудост предлага разнообразна и качествена селекция от над 70 филма. И макар че българското участие е само едно и то извън конкурсната програма, любителите на различното от холивудското кино със сигурност имат доста богат избор.


По традиция филмите, които ще се състезават за Златната Афродита са 12. Пиано във Фабриката на китайския режисьор Джан Мън, испанският От прозореца на моята стая на Паула Ортиз, Светлите дни предстоят (Франция) на Марион Верну, Да преследваш дъгата (Румъния) на Дан Чису, Любов с акцент (Русия) на Резо Гигинеишвили, ливанският Гримасите на войната на Жое Бу Ейд, турско-гръцката продукция Странници вкъщи на режисьорите Дилек Кесер и Улаш Гюнеш Качаргил, Монахинята от Франция с режисьор Гийом Никлу, Нашите жени (Унгария) на Петер Шайки, Любов (Полша) на Славомир Фабицки, Танго либре (Белгия, Франция, Люксембург) на Фредерик Фонтейн, Пътят на Халима (Хърватия, Словения, Германия, Сърбия) на Арсен Антон Остоич. Панорамата Големите майстори включва прожекцията на филми от американския режисьор, сценарист и актьор Роб Нилсън (Северно сияние, Жега и светлина, Остров Преск, Решителна крачка, Колапс); от немския сценарист, режисьор, продуцент и актьор Рихард Бланк (Мирни дни, Принценбад, Казанова); от руския режисьор, сценарист и актьор Леонид Гайдай (Самогонщики, Кучето Барбос и необикновения крос, Операция "Ы", Кавказка пленница, Диамантената ръка, 12-те стола). Роб Нилсън и Рихард Бланк ще бъдат и специални гости на фестивала.
Три национални кинематографии ще бъдат представени на тазгодишното издание на фестивала със самостоятелни панорами. Още на 30 август в 16 часа в зала Европа на Фестивален и конгресен център ще бъде открита панорамата на китайското кино с най-касовия азиатски филм на последните години – екшън комедията Нека куршумите свистят. За първи път ще бъде представено и кино от Палестина, абсолютно неизвестно у нас, като трите филма, включени в тази панорама, имат общо 9 международни награди. С три филма ще бъде представена и Белгия, като заглавията са получени благодарение на сътрудничеството на Любовта е лудост с Международния фестивал на любовните филми в Монс.
Панорама на любими български кинотворци, с които се разделихме през последните 12 месеца ще се завърти в Пленарната зала на Община Варна. Ще почетем паметта на Георги Калоянчев, Тодор Колев, Петър Попйорданов и Иванка Гръбчева. С вход "свободен" ще е и специалната селекция, посветена на 85-годишнината на големия български кинорежисьор Никола Корабов. На 31 август от 18 часа преди прожекцията на филма му Юлия Вревская ще се състои и церемонията, когато ще бъде удостоен с наградата  за цялостен принос в развитието на българското кино.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098