Любовта е лудост 2014

Любовта е лудост 2014


22 - 28 юни 2014
Двадесет и второто издание на Международния филмов фестивал Любовта е лудост стартира на 22 юни, като тази година включва рекордните близо 90 заглавия в програмата си. Фестът ще открие българо-израелската продукция Българска рапсодия на Иван Ничев, а режисьорът ще бъде удостоен с традиционната награда на фестивала за цялостен принос за развитието на родното кино.


Международната конкурсна програма включва 12 филма от Румъния, Франция, Белгия, Великобритания, Испания, Турция, Азърбайджан, Португалия, Русия, Украйна, Германия, Полша. Ще ги оценява жури с председател Нана Джорджадзе от Грузия - режисьор, носителка на Златна Афродита от 2000 г. (Лято, или 27 пропуснати целувки), и членове – Костадин Бонев, режисьор от България, Франческо Мартино де Карлес – продуцент от Италия, Катерина Крупенина – актриса от Русия, и Виктория Кокиас – актриса от Румъния.
В панорамната секция ще видим селекция от филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света; панорама, посветена на 90-годишнината на Мосфилм, включваща легендарни и любими на зрителите филми за любовта като Гара за двама на Елдар Рязанов, Москва не вярва на сълзи на Владимир Меншов, Калина алена на Василий Шукшин, Робиня на любовта на Никита Михалков, както и премиера на Белият тигър на Карен Шахназаров; шедьоври на италианската филмова класика от 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век с участието на големите София Лорен и Марчело Мастрояни; акцент върху съвременното немско кино, както и панорама на наградени китайски филми.
Със специални панорами ще бъде отдадена почит към българските творци, напуснали ни във времето между двата фестивала – режисьора Рангел Вълчанов, актьора Джоко Росич, композитора Борис Карадимчев. Предвижда се и панорама с филми на големия комик Кирил Господинов, който, ако беше сред нас, сега щеше да навърши 80 години. Филмите за тези панорами са предоставени от Българска национална филмотека, а прожекциите ще са в пленарната зала на Община Варна с вход свободен. Всеки ден от 17:30 на същото място ще има и срещи на български филмови творци с публиката, водещ на които ще е кинокритикът Атанас Свиленов.
Съвместно с издателство Сиела е организирана панорамата Големите любовни романи на ХХ век – на екрана, която включва филми-легенди като Лолита на Стенли Кубрик, чийто сценарист е самият Набоков, Любовникът на Жан-Жак Ано по Маргьорит Дюрас, Презрението на Жан-Люк Годар с Бриджит Бардо по Алберто Моравия, Великият Гетсби на Джак Клейтън с Роберт Редфорд и Миа Фароу по романа на Френсис Скот Фитцджералд, Жената на френския лейтенант на Карел Райш с Мерил Стрийп и Джеръми Айрънс по Джон Фаулз. Срещу билет за тези филми в книжарница Сиела ще може да се купи книга по избор с намаление. Като специално събитие към панорамата ще бъде организирано литературно четене на откъси от романите, в което ще се включат гостуващи на фестивала актьори, а сред ВИП-гостите на фестивала очакваме да бъде и главният редактор на издателството, писателят Захари Карабашлиев.
Официалното закриване ще е на 28 юни с германско-белгийско-американската комедия Последната любов на мистър Морган.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098