Фестивал на българския игрален филм Златна роза 2014

Фестивал на българския игрален филм Златна роза 2014


11 - 17 октомври 2014
Остават броени дни до началото на фестивала на българския игрален филм,  по време на който общо 34 пълнометражни и късометражни родни ленти ще влязат в битка за приза Златна роза.


Фестивалната програма включва два конкурса, в които се връчва наградата Златна роза - за пълнометражни и за късометражни игрални филми, като прожекциите на всички филми от състезателната програма ще бъдат в зала 1 на ФКЦ. Първият конкурс е съставен от 15 заглавия на нови игрални филми, създадени след предишното издание на фестивала. Във Варна за първи път ще бъдат представени пред публика седем пълнометражни филма, както и девет пълнометражни дебюта в конкурса. Няколко филма в програмата – Отчуждение на Милко Лазаров, Виктория на Майя Виткова, Урок на Петър Вълчанов и Кристина Грозева и Съдилището на Стефан Командарев, вече участваха в най-реномираните фестивали – Венеция, Варшава, Сънданс, Ротердам, Кан, София, Карлови вари, Торонто и др. и спечелиха международно признание.
Конкурсът за късометражни филми ще включва 19 заглавия, сред които Три дни в Сараево на Николай Тодоров, Казабланка, последният филм на Кольо Карамфилов, спечелил наградата Джеймисън за късометражно кино, Жената от фара на Ана Китанова, селектиран в конкурсната програма на престижни международни фестивали, както разбира се и Чест, отличен с Голямата награда на Фестивала за късометражно кино в Клермон-Феран, на предишния победител в тази категория Павел Веснаков. Информационната програма ще включва 7 пълнометражни филма, сред които независимият Нощта на мечтите на Борислав Костов , българо-американската копродукция Имунитет на Реймънд Стиърс, българо-кипърската копродукция Радостта и тъгата на тялото на Андреас Панцис, както и 15 късометражни филма.
Освен новите филми, които ще се борят за престижните награди, Националният филмов център е подготвил и юбилейна програма от 8 класически произведения на българското кино. И тази година ще отбележим годишнините на именити кинотворци – сценаристите Христо Ганев, Александър Томов, режисьорът Иван Терзиев, любимите актриси на няколко поколения Цветана Манева, Татяна Лолова, операторите Виктор Чичов, Красимир Костов, художниците Георги Тодоров – Жози, Анастас Янакиев с представяне на ретроспектива от избрани филми с тяхно участие. С програмата In memoriam ще си спомним и за големите творчески тандеми Валери Петров и Рангел Вълчанов, Свобода Бъчварова и Иванка Гръбчева. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088