Киномания във Варна

Киномания във Варна


16 - 29 ноември 2018
По традиция, Киномания идва и във Варна със селекция от 27 филма, които ще се завъртят в зали 1 и Европа на ФКЦ в дните от 16 до 29 ноември.


Фестивалът открива лентата Всички знаят на Асгар Фархади, в която си партнират Хавиер Бардем, Пенелопе Крус и Рикардо Дарин. След силното начало обаче, има още няколко заглавия, които не са за изпускане.

На миналата Киномания разследвахме смъртта на художника в Да обичаш Винсент, построен от 65000 маслени картини. Сега Джулиън Шнабел събира известните факти в емоционална възстановка на живота му във френските градчета Арл и Овер (където е и погребан), а от Венеция подават купа Волпи на Уилям Дефо, чийто Винсент е "просветлен, луд, брилянтен, безпомощен, съсипан и, в крайна сметка, триумфиращ".

Живот нависоко
Англоезичният дебют на Клер Дени ни хвърля в дълбокия Космос, където Жюлиет Бинош, успяла да превърне насилствено Робърт Патинсън и Мия Гот в родители, е учен-надзирател на екипаж от затворници като тях, заточени на мисия до една черна дупка. Нататък историята изследва борбата с първичните нужди, куража, морала, самотата и нарастващото отчаяние в героите, а филмът (с палец нагоре от Сан Себастиан) е от типа "заобичай или намрази".

Глория Бел
Чилиецът Себастиан Лелио, тъкмо взел чуждоезичен Оскар за Фантастична жена, сега прави римейк на друга звезда от филмографията си – Глория от 2013. Новият прочит пренася действието в Ел Ей, където Джулиан Мур е жена на 50+, която иска да е нещо повече от баба, затова тръгва по нощни клубове в търсене на любовта и намира Арнолд. Въпросът е готов ли е той за нея.

Островът на кучетата
Островът е всъщност сметище във футуристична Япония, където корумпиран кмет заточва домашните кучета. 12-годишният му повереник обаче възразява и тръгва на мисия да спаси любимеца си Спотс, събирайки банда четириноги помощници по пътя навътре в тази поредна детайлно помислена Уесандерсънова вселена и втора негова анимация след Фантастичният господин Фокс.

В разгара на Студената война СССР праща балетната си трупа в Париж, за да демонстрира изтънченост пред света. Действително се получава международна сензация – само че заради танцьора Рудолф, който се увлича по френската култура и бяга на запад. Режисиран от Рейф Файнс, украинският танцьор и кинодебютант Олег Ивенко върви уверено по стъпките от книгата Рудолф Нуреев: Животът на Джули Кавана.

Ако заканата му за пенсиониране се окаже вярна, Робърт Редфорд се оттегля от киното със стил, като влиза под вратовръзката на Форест Тъкър – един от най-изпечените банкови обирджии в историята. Извършил последния си удар на 78 години, той умира кротко в затвора през 2004 след общо 18 успешни и 12 неуспешни бягства оттам.

Серджо е младеж с амбиция да напусне провинциалния си град, за да отиде в Рим и да се сближи с Берлускони, а пътят до целта му минава през трафик на жени като ескорт за събития. Извървяваме го с него в тази сатира от Паоло Сорентино, която е базирана донякъде на реалния живот и кариера на екс-премиера, но и се присмива на цялата политическа суматоха в Италия.

Рон Сталуърт е тъмнокож полицай от Колорадо Спрингс, който през 70-те кандидатства за местния Ку Клукс Клан по обява във вестника, като праща бледолик колега да се представя за него на срещите, за да разбият кликата отвътре. Може да прочетете развръзката в книгата на Сталуърт, а може и да видите прочита на Спайк Лий с награди от Кан и Локарно.

Киномания е от 16 до 29 ноември в зали 1 и Европа на ФКЦ 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.