Любовта е лудост 2009

Любовта е лудост 2009


28 август 2009 - 3 септември 2009
Над 20 страни от три континента ще представят свои филми по време на 17-ото издание на фестивала Любовта е лудост.


Акцентът и тази година ще бъде върху европейското кино, а и България може да се похвали с доста силно присъствие. По традиция заглавията в конкурсната програма са 10. Тя ще бъде оценявана от международно жури с председател Доротея Тончева. В извънконкурсната програма ще бъдат показани някои от най-новите копродукции с българско участие, а две от панорамите ще бъдат посветени на българското филмово наследство. Едната е в памет на големия наш актьор Петър Слабаков, а другата е посветена на творчеството на сценариста Георги Мишев.
Специален акцент в Любовта е лудост ще бъде най-новото немско кино. Шест са лентите, включени в баварската панорама. Сред тях е носителят на Сребърна мечка на тазгодишното Берлинале - Всички други на режисьорката Марен Аде. Друг акцент е панорамата на филмите с руския актьор Олег Янковски. Зрителите ще си припомнят шедьоври като Цареубиец, Полети насън и наяве, Мой ласкав и нежен звяр.
Сред гостите на фестивала ще бъдат грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, както и американският режисьор Челик Каялар. Техните филми Господарят на времето и Лунна соната са включени също в афиша.
Честта да открие фестивала ще има соченият за най-касов руски филм за миналата година. Адмирал на Андрей Кравчук събира цяло съзвездие от руски артисти.
Без съмнение интерес предизвикват и двете ленти с българско участие. Това са Прима примавера с участието на Весела Казакова и Джоко Росич и Свети Георги убива змея със Стефан Данаилов в една от главните роли. Варненският рапър Мишо Шамара също ще бъде сред гостите на фестивала. Поводът за присъствието му е участието му в англо-българската продукция Изтокът среща Бари Уест, в която той играе Биг Ша.






 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.