Cinelibri 2021

Cinelibri 2021


2 - 31 октомври 2021
На 2 октомври с впечатляващ пърформънс се открива кино-литературният фестивал Cinelibri. Празникът не би бил пълен без обещаваща премиера – прожекцията на провокативната драма Бенедета от световноизвестния режисьор Пол Верховен. Церемонията започва в 19:00, а мястото е зала 1 на Националния дворец на културата.


Тазгодишният фестивал е подслонен под венеца на Божествена комедия, за да отбележи седемстотната годишнина от смъртта на Данте Алигиери. В програмата присъства и лекция от Лиза Боева, посветена на Алигиери, но това далеч не е единственото специално събитие, което прави селекцията на Cinelibri толкова пъстра.

От галавечери на страни като Италия, Франция, Ирландия и Португалия до видео разговори с режисьори и писатели, разнообразието от премиери и дейности ни приканва да се докоснем и дори да преминем отвъд изкуството на киното и литературата. Като едни истински кино- и книго-ентусиасти не можем да не отбележим и провеждането на кино-литературния куиз в The Steps, където, ако сме достатъчно бързи и досетливи, ни очакват награди, свързани с тематиката на фестивала.

Самата конкурсна програма събира 7 отбрани продукции, обединени под името Плеяда. Сред тях са Три етажа на италианския режисьор Нани Морети, монохромният Париж, 13-и район на Жак Одиар и германо-австрийската копродукция Шахматна новела, посветена на 140-ата годишнина от раждането на Стефан Цвайг. Унгарската режисьорка Илдико Енеди, която българската публика познава от поетичния ѝ филм За тялото и душата, поднася на сетивата и умовете ни романтичната драма Историята на жена ми. Талантливата Леа Сейду участва тук, но и не само – звезда е и във филма Измяна, режисиран от Арно Десплен. Останалите впечатляващи състезатели са носителят на златен лъв Събитието на Одри Диван и една от най-обсъжданите адаптации, Денят на флага на Шон Пен.

Не бива да пропускаме и разнообразните прожекции на късометражни, анимационни и документални филми, сред които са премиерата на Оксиморон на вечността на 24 октомври, поредицата от анимационни филми Щрих и стих, излъчвана на 28 октомври, и прожекциите на Кои сме ние на 26 и 27. За любителите на музиката предстои изненада – прожекцията на биографичната драма Doors на 29 октомври от 19:00 е съпроводена с ексклузивен видео разговор с великия Оливър Стоун. Срещата с Брухан Курбани на 19 октомври, чийто филм Берлин Александерплац е носител на миналогодишната голяма награда на същия фестивал, също не е за изпускане.

За тези от нас, които по една или друга причина не могат да присъстват, организаторите на Cinelibri и платформата Neterra.TV+ са предвидили онлайн прожекции на 24 от филмите, сред които са Бенедета, Влюбеният Айфел, Денят на флага и други. Откриваме ги тук без необходимост от абонамент. Билетите за присъствените прожекции и събития са достъпни в мрежата на epaygo.

· София · Пловдив · Варна · Стара Загора
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.