• Какво гледа Мартин Макариев

  2 февруари 2023

  текст Дани Николова

  Новият филм под режисурата на Мартин Макариев Игра на доверие излиза на голям екран на 17 февруари (вече имахме възможност да гледаме и официалния трейлър), а докато чакаме това да се случи, решихме да проверим как самият Макариев гледа на сюжета, кои са филмите, които са му повлияли най-силно, какво се върти на телевизионния му екран в момента и какви забавно-страшни истории са се случили по време на снимки.
 • .
 • Андрей Паунов за „Януари“: Всяка крачка е избор между човека и вълка

  26 януари 2023

  текст Анастасия Стоева, снимки No Blink, Боряна Пандова

  Съновидението Януари оставя следи в съзнанието ни, подобно на дълбоки стъпки в снега. Отправната точка на игралния дебют на Андрей Паунов е пиесата на Радичков, а оттам нататък режисьорът сънува на воля, заиграва се с изконно закодираните в нас екзистенциални страхове и се разхожда в сивата зона между светлината и мрака. Балансираният звук и атмосферичният саундтрак на Иво Паунов обогатяват визуалната среда, която сама по себе си е изключително картинна със своите контрасти между черното и бялото, вниманието към детайла в декорите и спецификите на изолираната локация. Чувството за напрегнато очакване не ни напуска до финалните надписи, а символната същност на персонажите оставя голяма свобода за интерпретация. Всички тези предпоставки ни повеждат на мултижанрово и почти митологично пътешествие навътре в бялата пустош на съзнанието.
 • Киното като море от възможности: разговор с Ралица Асенова

  21 юни 2022

  текст Анастасия Стоева

  На 20 юни стартира тазгодишното издание на Срещи на младото европейско кино – фестивал, който запознава най-младата аудитория с тайнството на седмото изкуство. Ралица Асенова от Арте урбана колектив е един от основните двигатели в това начинание, а крайната ѝ цел е да пренесе киното от залите директно в класните стаи. Изучавала е театрознание и кинознание в Сорбоната, така че ако има някой, който познава киното отблизо, то това е тя. Богатият ѝ опит в работата ѝ по културни проекти по съвсем естествен път я довежда до фестивала Срещи на младото европейско кино, който ръководи от седем години.

  Има ли задължителни филми и какви качества възпитава киното у младежите? Решихме да се обърнем към нея за отговори на тези въпроси, вдъхновени от вълнуващата образователна инициатива.

 • Какво гледа Александър Сано?

  19 март 2022

  текст Дани Николова

  Очакваме новата българска продукция В сърцето на машината с известна доза нетърпение. Това, че историята е по истински случай, че ни връща обратно във времето и че ще видим такава плеяда от актьори (Христо Шопов, Ивайло Христов, Юлиан Вергов, Александър Сано, Христо Петков, Стоян Дойчев, Владимир Зомбори, Валери Йорданов, Башар Рахал), ни прави още „по-алчни“ за кино. Докато чакахме премиерата да се появи на големия екран, разпитахме Александър Сано за фаворитите му на малкия. Както и защо да гледаме В сърцето на машината веднага щом излезе.
 • Деян Цвятков за премиерата на "Ви" и новите технологии в киното

  9 март 2022

  текст Димитър Димитров

  Деян Цвятков е на радара ни далеч преди да научим за премиерата на късометражния му Ви на София Филм Фест на 15 март от 18:00 в Дом на киното. Още с дебютния си Далеч от времето с участието на Алиса Атанасова и Георги Налджиев Деян е награден за най-добра режисура на Barcelona Indie Filmmaking Festival. Лентата е отличена в още два фестивала, а новият Ви извоюва приза за най-добър филм на Berlin Sci-Fi Filmfest. Днес Деян ни споделя и част от визията си за българското кино и разказва повече за дебютния албум на бандата му The Gentlemen.
 • Мартин Динков за късометражния "Антракт" и разликите между френското и българското кино

  15 февруари 2022

  текст Юлиан Спасов

  На екрана на късометражното кино се появи филм, който изненадващо ни отвежда на сцената на българския театър. Името му е Антракт, действието му се развива доста отпреди антракта, ала тъкмо там то завършва. Завинаги. Тази на пръв поглед семейна драма прераства в емоционално разтърсваща история, когато съпруг и съпруга се качват на сцена да играят пиеса, в която героите им преживяват раздяла. Ситуацията излиза извън контрол, след като те, в разрез със сценария, решават да изкарат истинските си чувства наяве.

  На 24 февруари от 19:30 в кино Влайкова предстои прожекция на Антракт, организирана от Кинематограф. Ще гостува и самият режисьор Мартин Динков за дискусия на сцена. В този филм има нещо особено, усеща се нова вълна или неизследвана досега посока за българското късо кино. Тази необичайна, но оригинална среща на киното с театъра се оказва много подходящ терен за навлизане в дълбоките води на човешките взаимоотношения. Силното актьорско присъствие на емблеми на българския театър като Ники Сотиров и Анна Петрова със сигурност допринася за отпечатъка, който Антракт оставя у зрителя, но това не е достатъчно обяснение. Има нещо повече в тази история, което организаторите на прожекцията търсят в разговор с режисьора Мартин Динков.
 • Анализирай това

  21 януари 2022

  текст Милен Антиохов

  Всеки нормален човек на практика е нормален само отчасти. Всеки носи своите демони и има своите колебания. Къде обаче е медицински очертаната граница, отвъд която говорим за психози, коя е възможно най-разрушителната човешка емоция и имат ли нужда психотерапевтите да ходят на психотерапевти? За тези неща си поговорихме с д-р Светлозар Василев, психоаналитик и преподавател в НБУ, автор на две книги (Огледало на въображението: психоанализа на филмовото изкуство и Съвременна клайнианска психоанализа) и експерт в областта на психоанализата, общественото здраве, изкуството и...киното, което, съвсем естествено, си проправя път из целия ни разговор.
 • Петя на моята Петя. В ролята - Алиса Атанасова

  21 януари 2022

  текст Димитър Димитров

  Днес е премиерата на Петя на моята Петя, която трябваше да се състои преди две години на откриването на Sofia Film Fest. Това е и поводът да се върнем точно година назад към любим наш разговор, публикуван оригинално от приятелите ни Uspelite.bg. В кадър е Алиса Атанасова, която изпълнява ролята на Петя Дубарова в лентата на Александър Косев. Младата и талантлива българска актриса има няколко екранни превъплъщения, множество роли и участия на театралната сцена, а от няколко години ни липсва и вдъхновява от тъй близкия, но далечен Берлин.
 • Годината в детайл със Свилен Димитров

  20 декември 2021

  текст Таня Трендафилова

  Добрите традиции в българската анимация издържат проверката на времето и смяната на поколенията и въпреки всичко този най-ярко осенен от въображение и креативност жанр в киноизкуството все още не получава специалното внимание, което заслужава у нас. Затова тук е Свилен Димитров – режисьор, сценарист и художник, чиято любов към рисуването е точно толкова силна сега, когато филмите му дебютират на големите фестивални сцени, колкото е била и на 11-годишна възраст, когато е изработил първата си късометражка. Като мерна единица за таланта на Свилен споменаваме няколкоминутното му анимационно включване в номинирания за Оскар Super size me (2004), преди да се спрем на два от неговите последни проекта – 16-минутният Shell in Love (който преди дни беше излъчен в конкурсната програма на Лондонския международен фестивал за анимационни филми) и оформлението на детската книжка Плюшеното приключение, създадена в сътрудничество с автора Благой Иванов. Използваме ги като повод да чуем равносметката му за изминалата и плановете за следващата година.
 • Христо Христозов за „Дома на киното“, филмовите фестивали и „Жените наистина плачат“

  10 ноември 2021

  текст Димитър Димитров снимки Александър Атанасов, Калина Георгиева и Мария Ангелова

  През последните години Христо Христозов е сърцето и душата на семейството магьосници, превърнали Дома на киното в едно от най-уютните и приветливи културни средища в България. Привилегията да разговаряме с него ни спечели вълнуващо препускане из цял куп теми – от историята на Дома през епизоди от живот като на кино до българската номинация за Оскар. Приятно четене!
 • Камен Калев: За мен "Февруари" е най-добрият ми филм

  5 ноември 2021

  текст Димитър Димитров

  Навръх премиерата на Февруари, най-новия филм на Камен Калев, проведохме откровен и съдържателен разговор с българския режисьор. С какво новата му лента превъзхожда предишните, как и кога го омагьосва вълшебството на седмото изкуство и какви са нуждите и потенциалите на българското кино? Търсим отговорите с Камен Калев, а Февруари ще можем да гледаме на голям екран в България единствено в рамките на идната седмица.
 • Мира Мохсен за пътешествията, пространствата и нишките между изкуствата

  29 септември 2021

  текст Димитър Димитров

  Мира Мохсен се изявява като дигитален художник, а сама себе си определя за мореплавател в буквалния и метафизичен смисъл на думата. Умее да плава както в моретата, така и в безграничното пространство. От няколко години се занимава с визуални инсталации, включващи различни техники и медии за изразяване. На 1 октомври в пловдивския Club Fargo Мира, Яница Генова и Теодора Джерекарова от Артера, ни представят Анатомия на пространството – експериментален филм-инсталация, който вплита визуално изкуство, музика, поезия и всички нишки, свързващи ни в едно безвременно и безгранично цяло.
 • 21 въпроса към Александър Сано

  19 август 2021

  текст Димитър Димитров

  Познаваме го като Среброто от Братя Мангасарян и Косъма от Под прикритие, но днес се гмуркаме в дълбокото, за да ти разкрием цяла сюрия любопитни подробности за Александър Сано. Защо и как двама бразилци нарушават прикритието му, кои са любимите му европейски актьори и прожекции, какъв концентрат все още не е варил и на кои езици умее да вдига наздравици? Това е малка част от 21 въпроса, които ни подсещат за емблематичната рецепта № 21 на Smirnoff, чиято впечатляваща изложба непременно ще посетим.
 • Какво гледа София Бобчева

  13 май 2021

  текст Дани Николова

  "Ходете на театър, гледайте и българско кино. Хубаво е!" Призивът на София Бобчева също е хубав и ние се присъединяваме категорично към него. Но тъй като сме любопитни по природа, не се спряхме дотук, а разпитахме една от най-талантливите български актриси в момента (познавате я от малкия екран, големия екран и голямата театрална сцена) за какво си заслужава да отделим час-два от винаги недостатъчното си време. Както и къде можем да гледаме нея.
 • Какво гледа Диана Димитрова

  28 април 2021

  текст Дани Николова

  На пръв поглед ни се струва, че Диана Димитрова има само едно лице – красотата. На втори и трети обаче откриваме, че любимката от Откраднат живот освен талантлива актриса е и художник, автор на книги, запален активист по социални каузи и истински интересен човек. Какво гледа Диана, когато не е на телевизионния екран, и колко мрачни персонажи мечтае да изиграе, това разбрахме от бързия ни разговор с нея.
 • Какво гледат Ангел и Здравко от Позор

  16 април 2021

  текст Таня Трендафилова

  Като за сравнително малка държава фестивалният живот у нас е повече от разнообразен, но нямаше да бъде пълен без присъствието на двама души, чиято мисия е да срещат публиката с по-малко познати, но изключително интересни кинематографии от цял свят.
 • Какво гледа Димо Алексиев

  2 април 2021

  текст Дани Николова снимка Виктор Младенов

  Екип от английска документална поредица се отправя към неназована източноевропейска дестинация, за да снима епизод за пране на пари и корупция. Нещата обаче, съвсем очаквано, излизат извън контрол. Това не е тема от вечерната новинарска емисия (макар че, какво пък, би могла), а сюжетът на една от последните глътки свеж филмов въздух: Дани. Легенда. Бог. Легендата и богът тук са Димо Алексиев, който влиза в ролята на без-це-ре-мо-нен представител на икономическия елит. И докато чакаме кината да отворят врати отново, за да се насладим на добрата игра, препитахме Димо Алексиев за личната му топ видеотека.
 • Какво гледа Петър Вълчев

  19 март 2021

  текст Дани Николова

  Да живееш в интересни времена може и да е проклятие за средностатистическия човек, който предпочита безопасното излежаване на дивана, но е истинска благословия за творците, които приемат предизвикателството да измислят поредното духовно лекарство.
 • По течението с Андрей Андреев и Мария Силвестър

  29 януари 2021

  снимка Мария Съботинова

  Мария Силвестър застава в центъра на късометражния филм The Tide, в който се носи по течението, докато намира спокойствие и баланс, потънала в себе си.
 • Юлиан Костов: Гражданин на света

  3 декември 2020

  текст Таня Трендафилова снимка Аз, вещицата © Sky Atlantic

  Ако Юлиан Костов живееше в XV век, без съмнение щяха да го наричат "ренесансова личност". Знаем, че умението да жонглираш между различни житейски и професионални сфери често пъти ограничава разгръщането на пълния потенциал във всяка поотделно, но тук случаят е точно обратният. Юлиан е актьор с повече от 30 заглавия във филмографията си, заснети основно в Щатите и Великобритания.