• Нещата от живота: Рене Карабаш

  18 август 2016

  текс Емануела Иванова снимка Николай Петков

  Искахме да говорим с нея, още когато отворихме стихосбирката ѝ Хълбоци и пеперуди. Но моментът отлетя. Сега се сещаме пак, а Августин Господинов ни пише "Тя е пич, ще се разберете" в месинджър и пуска в следващия балон телефона на Ирена Иванова или Рене Карабаш, както ви харесва.
 • .
 • От другата страна: Крум Родригес

  21 юли 2016

  текст Нaталия Иванова снимки Вера Гоцева

  Докато той остава в сянка, обективът му дава светлина на филми като Цветът на хамелеона, Виктория, Подслон Урок, Безбог и Асансьор за пациенти – или, да, каймакът на киното ни напоследък. Гилдията го хвали с награди за операторско майсторство, а ние – като гледаме и си мислим "това е снимано страшно добре". Отскоро си го казваме и на музикален фон с клиповете на Jeremy? и Bears and Hunters, минали пак през неговата леща.
 • От Никой до Някой: Андрей Андонов

  19 май 2016

  текст Наталия Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Посреща ни с "питайте, каквото ви е на сърце" и само след реплика разбираме, че е напълно сериозен. Разказва разпалено – като стар приятел, с когото имаме много за наваксване, но мисълта му непрекъснато бяга към Никой – режисьорският му пълнометражен дебют, финансиран изцяло от няколко спонсори и зрители в Indiegogо.
 • Да слушаш Ханс Цимер

  28 април 2016

  текст Ирина Димова

  Днес го чуваме слабо в другия край на телефонната линия, но на 16 май в Арена Армеец звукът ще е кристален, а той – на един поглед пред нас.
 • 11 момента на Ася Кованова и Андрей Кулев

  21 януари 2016

  В режисьорска двойка правят анимация, изградена цялата от деликатни нишки и силуети, леки като глухарче. Любов с превалявания е късометражният им филм, който взе Златен ритон преди няколко месеца, а сега го гледаме на анимационния фест от 29 до 31 януари.
 • Плейлистът на Милена и Ружин

  21 януари 2016

  Двамата снежни човеци пред вас са проводника на Future Shorts у нас – помагат на световната платформа за късо кино, с база в Лондон, да пуска насам новата си програма всеки сезон.
 • Лице в лице

  1 октомври 2015

  текст Владимира Николова

  Камен Калев не обича да говори за това как се събужда, какво кафе пие, къде се разхожда и други лични неща от живота. Затова пък плува като риба във вода във всичко, свързано с кино. Днес сме на една вълна – срещаме се с него заради новия му филм С лице надолу с премиера след десетина дни.
 • Нещата от живота: Елена Телбис

  16 юли 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Един ден гледа Мариус Куркински и си казва, че иска и тя да може да развълнува някого така. Изглежда е на прав път – тази година получи Икар и участва в Каръци, който взе голямата награда на фестивала в Москва. Преди това Елена е завършила в класа на Ивайло Христов, вече е играла в най-доброто на сцената ни – от Хамлет през Каквато ти ме искаш до Жана, а на есен започва репетициите за Чайка на Явор Гърдев. Две реплики ни стигат да разберем, че още се буди с трескавото усещане за предстояща работа, че се пази от обобщения и че с нея срещи се правят на едно място – пред служебния вход на Народния театър. Как защо – това е вторият й дом. Да влезем.
 • Нещата от живота: Виктор Чучков

  26 март 2015

  текст Ирина Димова снимки Ралица Димитрова

  Често го наричат половината от Чучков Брадърс – продуцентската къща за кино и реклама, която движат с брат му Борислав. "Много хора си мислят, че продуцентът е един чичко, който дава пари, а ние всъщност сме едни чичковци, които измислят проектите, намират им финансиране, реализират ги и ги разпространяват", обяснява Виктор Чучков-син. Преди 4 години с Тилт ни показа и как се режисира хубав български филм, а сега се готви да снима 18% сиво по книгата на Захари Карабашлиев. Толкова по работа за днес. Срещаме се с Виктор, за да си говорим за нещата, които обича и живота в града, който е избрал пред Рим, Берлин и Ню Йорк.
 • Златна превъзходна

  15 януари 2015

  текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Имало едно време трима братя и една ябълка. Опа, това е друга приказка. Димитър и Елена имат различен сценарий. Тяхната Златна ябълка е модерно анимационно фентъзи с фолклорни елементи, което расте от подпочвените води на Cartoon Network. Не надуваме балони, слушайте...
 • Колективен труд

  11 декември 2014

  текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Обикновено не говорят с думи, а в картинки. Те са аниматори с диплома от ротердамската академия и се казват Весела Данчева и Иван Богданов, но от пет години ги наричаме Compote Collective – група от таланти, които те сплотяват в колектив. Любовта им към визуалния език е равна на тази помежду им. Джовани и Весето (както ги наричат приятелите) са семейство отдавна, а в анимационния процес у дома участват още 8-годишният Алеко и 4-годишната Енджой. Единият със собствен комикс, а другата – с внушителното си присъствие на немски дог. Срещаме четворката в пълен състав и разговорът тръгва без сценарий.
 • Българ Парк

  27 ноември 2014

  Пътят му е ясен от малък. Тръгва от Несебър, минава през художествената гимназия в Казанлък и стига до анимационната режисура в НАТФИЗ с идеята, че един ден ще показват негов филм в кината. Неделчо Богданов току-що постигна мечтата си. Българ Филмът 3D е големият кино брат на едноименния му сериал, навъртял вече три сезона в интернет. Освен това е първата пълнометражна анимация от 80-те години насам. Което не е достатъчна причина да го гледате. Ето още от Неделчо.
 • С право на реплика

  20 ноември 2014

  текст Данислава Делчева, снимки Ралица Димитрова

  Освен талант, той притежава и силен характер. Бунтар е, но не размахва лозунги и вместо да мрънка, действа. Винаги има план Б. Изглежда, че на 27 Ованес Торосян вече е намерил правилната формула. При това е социално ангажиран и отговорен към средата, в която живее. Старае се да я променя чрез работата си, а тя в момента е на няколко фронта: в киното – филмът Съдилището, в театъра – импровизационното представление Импровизирай това, и в режисурата – Записки на един луд и Мечтата на Наташа, които са част от театър Реплика. При толкова проекти, трябваше да му дадем думата.
 • Посланик без граници

  23 октомври 2014

  Обича жените на Бергман, ерата на Чаплин и кафето насаме в киносалона. В трети клас вече знае, че ще стане актриса. Но не и че един ден ще организира първия български фестивал зад граница. В момента е под пара, защото открива петата серия So Independent в София, заредена със заглавия от Sundance. Въпреки това Жана Караиванова не отказа да си поговорим дори за класическа борба.
 • За Виктория с любов

  24 септември 2014

  снимки Владимир Томашевич

  Виктория – първото българско заглавие в пълнометражната конкурсна програма на Sundance Film Festival, вече поведе собствен екранен живот с ексклузивни предпремиерни прожекции в Дом на киното тези дни. Решихме, че именно сега е подходящият момент да поговорим с режисьора Майя Виткова за настоящето и бъдещето на този толкова съкровен за нея проект през призмата на разразилата се дискусия относно избора на филма, който ще представи България в надпреварата за чуждоезичен Оскар 2015. Оттам пък рязко прескочихме на Майкъл Пейлин и хорърите – ето в какъв контекст.
 • Липса и ползи

  14 май 2014

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Четири години след първото ни интервю с традиционно усмихнатата и неподправено хубава Радина Кърджилова (покрай ролята й във филма TILT), я срещаме отново, но този път основна тема на разговора ни е театралната сцена и главната й роля в представлението Йерма (в театър Българска армия, под режисурата на Диана Добрева).
  Говорим още за амбицията, слуховете, сериалите и пистолетните роли, Невена Коканова и Леонид Йовчев.
 • Играещият човек

  8 април 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Angel Kotsev Studio

  Ако някога ви хрумне да проверите осведомеността си относно актуалния афиш на Народния театър, Иван Юруков е вашият човек. Младият актьор играе в половината, (ако не и повече) заглавия от репертоара на най-престижната сцена у нас, които незнайно как съчетава с работата си в сериала Столичани в повече.
  Но нито театърът, нито телевизията, а музиката и то в нейния класически вид бе поводът да се разговорим с него. Защото от известно време Иван Юруков е част от голямото семейство и идеологията на програмата Фортисимо Фамилия, ”превеждаща” велики произведения на достъпен за малки и големи език. Поредното вълнуващо събитие от този цикъл е концертът Дворжак в Америка (зала България, 13 април, 11:30), който обещава да ни пренесе в най-силните творчески години на чешкия композитор – не се сдържахме да разпитаме за подробностите.
 • Територия на духа

  25 март 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Скорошният успех на българския Чест (режисьор Павел Веснаков) на международния фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран, бе приятният повод да се срещнем с Михаил Мутафов – основно действащо лице в 30-минтутния филм, покорил журито на престижния форум, и истински ветеран на родната сцена. Вероятно го помните като философът-затворник от Дзифт на Явор Гърдев, но пълнометражните му роли могат да бъдат проследени в обратен ред чак до култовата комедия С деца на море. Още от второто изречение стана ясно, че срещу себе си имаме актьор от старата школа, който успява да остане удивително съвременен в превъплъщенията си и твърде лаконичен, стане ли въпрос за заслугите му.
 • Да бъдеш Владо Пенев

  29 януари 2014

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Да бъдеш Владо Пенев означава да си човек с висок морал и много силно развито чувство на уважение към ценностната система – у себе си и другите. Да работиш от сутрин до вечер, опитвайки се да надскочиш себе си. Да си различен, многолик и при все това – добър (гледайте го в Скъперникът в Зад Канала, както и в Злият принц в Народния, в Сезон 4 на Под прикритие или в шоуто Най-хубавите години от нашия живот по БНТ1).
  Най-приятното от всичко е, че да бъдеш Владо Пенев означава още да гледаш на живота с лекота, и да се веселиш до насита. Лошата новина тук, приятели, е че единствен Владо Пенев умее да бъде Владо Пенев. Ето ви обаче и останалото, което видяхме от него, в един от малкото му свободни следобеди.
 • Жената в червено

  15 януари 2014

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Червеният цвят е създаден за Ирмена Чичикова и тя е създадена за червени дрехи и аксесоари. Чудесната българска актриса е от онези жени, чийто моден нюх им дава възможността да бъдат едновременно смели и стилни, съвсем на място през 2013, 2014 и дори през 1979, ако се наложи. Това обаче не е модно интервю или поне – не точно. В дългия ни зимен разговор става дума за театър (в момента тя играе паралелно в поне четири доволно интересни представления) и дори повече – за кино. Защото тъкмо Ирмена има главна роля във Виктория – първата българска продукция, попаднала в официалната селекция на един от най-големите филмови фестивали в света – Sundance. Докато небрежно четете тези редове, в Парк Сити и Сол Лейк Сити вървят първите изобщо прожекции на най-новия (и, надяваме се, най-триумфален) български филм, който малко след това продължава към тематичните фестове в Ротердам и Гьотеборг.
  Вълнуващо, нали? Следват всички важни, така да се каже – нажежени до червено подробности.