Българ Парк27 ноември 2014
Пътят му е ясен от малък. Тръгва от Несебър, минава през художествената гимназия в Казанлък и стига до анимационната режисура в НАТФИЗ с идеята, че един ден ще показват негов филм в кината. Неделчо Богданов току-що постигна мечтата си. Българ Филмът 3D е големият кино брат на едноименния му сериал, навъртял вече три сезона в интернет. Освен това е първата пълнометражна анимация от 80-те години насам. Което не е достатъчна причина да го гледате. Ето още от Неделчо.


Главният ти герой прилича малко на Бай Ганьо, но няма нищо общо с него като типаж. Как да обясним, че това не е поредната байганьовска комедия?
Наскоро едни руснаци, които живеят тук и гледаха Българ, ми казаха, че не могат да повярват как един българин може да прави филм, в който липсва типичният български хумор. Сещате се – псувните, простотията, ракията. Тук като излезе някоя актуална тема, веднага започват да я дъвчат в комедийните предавания. И моите хора ме питат защо не я вкарам и аз в Българ. Не искам. След няколко месеца тя вече не съществува, а моето желание е дори след много време да попаднеш на сериала, да се закачиш, да не ти звучи сдъвкано и старо.

Защо реши да наречеш героя си Българ?
Кръстих го така в чест на България. Много го обичам, както и всичките ми герои, и в никакъв случай не му се подигравам. Много съм се старал в тази посока, никога не се подадох на елементарните смешки. Трябва да гледаме напред, има голям шанс да се изчисти всичката тази байганьовщина. Сигурен съм, че хората знаят как да се забавляват, не са коне с капаци, и те гледат американски сериали.

Да, твоите герои не гледат Комиците, те гледат South Park. Имаш ли някакви притеснения как ще ги приемат хората?
Истината е, че бях много притеснен, когато показах Българ на комисията от НФЦ, защото те са друго поколение, имат други разбирания. А те решиха, че филмът ми е много забавен и готин. Щом те могат да го кажат, аз съм щастлив. Оттам нататък нека хората сами да преценят. И няма нужда от тази подкрепа само защото е българско кино. Аз подкрепям Григор Димитров не защото е българин, а защото е добър тенисист.

Изненада ли се колко много хора решиха да дадат едно рамо на филма ти?
Наистина не го очаквах. Преди една година, когато се захванах с Българ Филмът, казах на баща ми, с който сме заедно в този проект: "Тате, ако успеем да направим филма, най-важното е да се преборим да го пуснем в кината. Изобщо не ме интересува дали ще има рекламна кампания”. Така че аз се надявах само да стигнем до кината, всичко останало, което ми се случва сега за мен е един много голям бонус.

Как изобщо се реши на тази стъпка да правиш пълнометражен филм?

Още преди 3 години, когато пуснах първия сезон на Българ, знаех, че ще дойде време и за филма. Сега намерих идеалния момент, в годината, в която станах на 31. Виждаш ме, млад съм, кефя се на ситуация­та, нямам кой знае какви планове напред. Исках да дават мой филм в кината, това е най-голямата ми мечта от съвсем малък. И го постигнах.

От колко малък рисуваш? И какви бяха първите ти герои?
Първите ми комикси са от 3-4-годишен. Не ги помня всичките, но се сещам за една историйка за пет геройчета, които се събират в едно и така стават супер силен герой. И в училище, и в гимназията, постоянно вадех комикси, не съм спирал.

Как се появиха героите от Българ, приличат ли на някои от приятелите ти?
Всичките са плод на въображеието ми, като изключим двама. Аспарух е едно към едно с мой съученик от детството, един такъв русичък, добричък и любвеобвилен. Другият е Пешо Слепия – той е копие пак на мой съученик от Несебър. Това лято случайно го засякохме на плажа и се спукахме от смях, защото беше с полицейски очила, гол до кръста и със зелени гащи за плуване – точно като моя герой. По характер обаче Пешо Слепия е повече като един мой адаш, много серт човек, нищо не го интересува. От него дойде и любимия лаф на героя – "Ме кък!”, тоест "да, много ясно”.

Всички в сериала говорят на източен диалект. Нарочно ли е или просто хората, които го озвучават са от Несебър?
Нарочно е, целият сериал е на несебърски диалект. Аз съм от Несебър, живял съм там до 13-годишен, но половината актьори са чисти софиянци, така че репетират репликите си. Първата година ги учех, седях с тях докато записват и им казвах как да говорят, но сега се оправят сами. Аз самия озвучавам Българ и полицая Борис.

Ти си и сценарист на Българ, как измисляш историите?
Първо мисля сам вкъщи, после се събираме със Станчо Станев, главният ми аниматор, и си правим брейнсторминг по темите, които ни вълнуват. Сядаме двамата и започваме да си говорим тотални глупости, после отсяваме най-големите попадения и около тях измисляме историите. Целият процес вече е много лесен, но в началото беше трудно. Пуснах първия сезон през 2010, но съм го мислил още от 2008, така че станаха 6-7 години откакто се занимавам с това и схемата вече е отработена.

Имаш и сериал на английски – Brain Damage, той как се движи?
Brain Damage е малкото братче на Българ и има само 7 серии. Много ми е любим, това е сериал, в който всеки си прави каквото си иска и се стига до големи абсурди. Вече го пуснахме и на български и продължавам да мисля серии и за него.

Какво следва, ако Българ Филмът има успех?
Веднага започваме два сезона на Българ и Brain Damage едновременно, за да мога да забавлявам хората и през 2015-та.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.