Златна превъзходна

15 януари 2015 текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова
Имало едно време трима братя и една ябълка. Опа, това е друга приказка. Димитър и Елена имат различен сценарий. Тяхната Златна ябълка е модерно анимационно фентъзи с фолклорни елементи, което расте от подпочвените води на Cartoon Network. Не надуваме балони, слушайте...


"Срещнахме се тук наблизо. Дойдох с идеята да му откажа", казва къдрокосото момиче от другата страна на масата. "Да, но без да се усети, прие предложението ми", продължава синеокото момче до нея. Стоп кадър – тук не си говорим за любов, а за анимация. Тази, която се ражда във въображението на Димитър Петров преди година, докато работи по Невероятният свят на Гъмбол в лондонското студио на Cartoon Network. "Още преди да завърша Уестминстър кандидатствах в Cartoon. Наеха ме уж за две седмици и все се притеснявах, че ще ме уволнят. Но взеха, че ме харесаха и ми удължиха договора за целия втори сезон на Гъмбол", разказва Димитър за времето, прекарано в едно от най-добрите студиа за анимация в света. Между часовете в офиса и университета успява да направи дълбок скок в българския фолклор и да изплува оттам с идеята за анимирано фентъзи със змейове, кукери и самодиви. "Нахвърлях основни неща по Златната ябълка и ги показах на колегите в студиото – хора, които са ми кумири едва ли не от дете. Отзвукът беше изцяло положителен. И ме накара да повярвам, че този анимационен сериал ще се получи."

Димитър обаче не търси помощ за реализирането му "на Запад". Връща се в България, където повечето аниматорски студиа са извън радара и информацията се предава като народна мъдрост – от уста на уста. Така, с подшушване от приятел, намира и своя продуцент и координатор на сериала – Елена Рапонджиева, дипломант по медийни науки от Coventry University и доброволен възвращенец у нас като него. "Димитър ме запали за идеята само с няколко думи и веднага започнахме да кроим план за действие", споделя Елена, а платнената й бяла чанта с надпис Keep Calm and Make Movies попада в полезрението ми точно на време.

Първата стъпка е да стиковат екипа си. За фините настройки на персонажите се грижат главният аниматор на сериала, белгийката Емили Тимерманс (с която Димитър се запознава в Cartoon Network) и българката Светла Радивоева – CG аниматор в Walt Disney, работила последно по Замръзналото кралство. "С тях сме в непрекъснат онлайн контакт, Светла разработи и един от основните персонажи в сериала – Вихра", обяснява Елена и веднага ме връща в магичния свят на Златната ябълка. Там непокорното момиче с облачно синя коса, родено от простосмъртна майка и баща змей се сприятелява с двама братя. Интровертният Влад и импулсивният Бран, които от малки гонят злите духове с чанове и кукерски танци, подхождат с недоверие към змейовата дъщеря. "Но Вихра бързо ги спечелва. Има и още един, четвърти герой – самодивата Тина Пакостина. За нея и кукерските костюми засега не коментираме", усмихва се загадъчно Димитър. За да сътвори вълшебните декори и автентичните, но и осъвременени в посока супер герои характери, изчита цялата налична информация – дори книга от 50-те на руски за българската шевица.

Откакто обявяват проекта онлайн преди три месеца, екипът им се разраства петкратно. Трябва им само финансова подкрепа, за да пуснат първата от 24-те планирани серии в началото на 2016. Магии и челни сблъсъци със злото ще има във всеки епизод. Вероятно ще видим историята за откраднатата луна или тази за овчарят, събудил се на върха на дърво след самодивска сватба. Тях Димитър знае от прабаба си – родственичка на Радичков, която възпитава в него любов към народните обичаи и го завежда на мегдана да види как се прескача огън за здраве и пречистване. "Аз пък не само съм гледала, но и съм прескачала огън!", вълнува се Елена. Дано и Ябълката да надскочи опасностите и да узрее догодина по план.

Златната ябълка е на:
goldenappleseries.com
facebook.com/goldenappleseries

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.