21 въпроса към Александър Сано19 август 2021 текст Димитър Димитров
Познаваме го като Среброто от Братя Мангасарян и Косъма от Под прикритие, но днес се гмуркаме в дълбокото, за да ти разкрием цяла сюрия любопитни подробности за Александър Сано. Защо и как двама бразилци нарушават прикритието му, кои са любимите му европейски актьори и прожекции, какъв концентрат все още не е варил и на кои езици умее да вдига наздравици? Това е малка част от 21 въпроса, които ни подсещат за емблематичната рецепта № 21 на Smirnoff, чиято впечатляваща изложба непременно ще посетим.


1. Кое е най-емблематичното ти и запомнящо се превъплъщение на театралната сцена? Защо?
За точно 20 години професионална кариера имам само седем роли в театъра. Наблягам на киното. Любимите ми превъплъщения са първото като Дойката в Ромео и Жулиета с режисьор Лили Абаджиева, второто като Сорин П.Н. в Чайка отново с режисьор Лили Абаджиева, третото като Фелис в Coca-In по Тенеси Уилямс с режисьор Касиел Ноа Ашер и седмото като Пепе Боксьора в Редки Тъпанари с режисьор Теди Москов. Всяка от тези роли ме е провокирала до степен, че да ми стане любима.

2. Разкажи ни за първите си музикални банди. Какво свирехте?
Заедно с четирима мои съученици основахме първата пънк банда в Русе. Казваше се ТRЪN. Свирехме пънк, тъй като бяхме доста семпли в инструменталните си възможнoсти. След около година-две започнахме да придобиваме собствена идентичност в стила ни, защото леееко позадобряхме. Но си останахме лаици. Бандата просъществува три години. После заминах като студент в София.

3. В какво друго поприще би се изявявал, освен в настоящото?
В аграрното. Намирам смисъл само в три неща – изкуство, земеделие и правене на деца. Всичко друго е ала-бала. С дядо ми варим ракия от смокини, може и да опитам да сваря водка някой ден, кой знае?

4. Каква е най-голямата конспирация, в която си се забърквал?
О, няколко са, но ако ви ги кажа, после ще трябва да елиминирам вас и целия ви екип...Плюс всички читатели, а това явно ще е близо до броя на жертвите от трите световни войни до момента, така че по-добре да запазя отговора на този въпрос в тайна.

5. Какво си спомняш от 21-вия си рожден ден?
От 21-ия нищо, но 20-ият ми беше феноменален. Бях първи курс политология в СУ Св.Климент Охридски и предварително планираното "семпло" парти в Студентски град се превърна в купон с около 80 човека. Феноменални бяха и 30-ият, и 40-ият. Чакам петдесетката след 6 години.

6. Кои са вдъхновителите на голямата ти любов към киното?
От родната сцена безспорно Цветана Манева, Невена Коканова, Йосиф Сърчаджиев, Иван Иванов, Стефан Данаилов, Велко Кънев.

От европейската мога да посоча Луи дьо Фюнес, Жан Рено, Венсан Касел, Ева Грийн, Софи Марсо, Хавиер Бардем, Оливия Колман, Клайв Оуен, Джеръми Айрънс.

От американското кино бих отличил Клинт Ийстууд, Джеф Бриджис, Гейбриъл Бърн, Ал Пачино, Робърт Де Ниро, Джак Никълсън, Силвестър Сталоун, Кевин Костнър, Леонардо ди Каприо, Мерил Стрийп, Сюзън Сарандън и още около двадесетина великолепни актьори.

7. Какъв е любимият ти коктейл и с кой холивудски актьор би го споделил?
Обичам мохито. Бих изпил литри с всеки един от гореспоменатите колеги.

8. Каква е най-добрата рецепта за разпускане след цял ден или цяла нощ на снимачната площадка?
Хубав филм, след което сън. Може и в обратна последователност.

9. Бях шести клас, когато излезе Бай Мангау и до ден днешен знам абсолютно целия текст наизуст. Имаш ли любима песен, чийто текст си наизустил още като хлапе?
От дете страдам от лека форма на дислексия. Трудно ми е наизузтяването. Първият ми голям „пробив“ е наизустяването на Changes на 2Pac.

10. Пил ли си някога Smirnoff под прикритие?
Пил съм само явно, а „под прикритие“ съм вършил само неща свързани с приятни изненади за близки хора.

11. Автор си на текста на Теро-реро. Кои са моментите, когато в главата ти е малко разглобено?
Тези моменти са всеки път, когато ме срещне силна положителна емоция, свързана с любим човек, филм, реакция на публика, преживявания с приятели. Близко е до нирвана.

12. Каква напитка би взел със себе си, ако излетиш на совалка и влезеш в историята като третия български астронавт в Космоса?
Ще гледам това да е вода! Там горе не знам как би ми понесъл спиртът.

13. На колко езици умееш да казваш „Наздраве!“?
Български, руски, полски, сръбски, английски, френски, италиански и арменски...значи осем.

14. Коя е 21-вата роля която изигра?
Вероятно ролята на Бохеми от В сърцето на машината на Мартин Макариев, което е и най-добрата ми роля до момента.

15. В рода си имаш представители на няколко различни европейски държави. Кои са любимите ти европейски филми?
Пурпурните реки на Матийо Касовиц, Английският пациент на Антъни Мингела, Животът е прекрасен на Роберто Бенини, Сибирският бръснар на Михалков са само първите, които ми хрумват. Истината е, че са доста повече. А ако се позовем на факта, че една част от Турция е в Европа, задължително прибавям и G.O.R.A (турски филм за космоса). Брилянтна комедия с брутално добра кинематография и гениалния Джем Йълмаз.

16. Кое е най-запомнящото се нещо, което си чувал от фенове на улицата? Къде е най-странното място, където се е случвало да те разпознаят?
На улицата... не знам, чувал съм, какво ли не. Няма да забравя домашната баница, която една наша сънародничка ни донесе след прожекцията на Диви и щастливи във Франкфурт. Иначе преди седем години отидох да си „оправям“ английския в едно училище в Лондон. Там още на първия учебен ден двама мои съученици от Бразилия ме разпознаха, заради ролята ми на Косъма в Под прикритие, който се оказа страшен хит в Страната на кафето.

17. Кой успял продуцент по света или у нас би черпил по едно питие и какво би било то?
Олеле, със сигурност поне десетима от Холивуд. Ще ги питам, какво питие с водка най много харесват.

18. Коя е последната скандално добра изложба, която посети?
Точно вчера в галерията в Кюстендил с жена ми заведохме дъщеря ни да види на живо картини на Владимир Димитров – Майстора. Една от тях, Завръщане от фронта, буквално ни обсеби. Майстора е неповторим художник от световна величина. Така се вълнувах и миналата година, когато посетихме експозиция на Караваджо във Виена.

19. Какъв плод обичаш да добавяш към коктейла си?
Лимон или лайм.

20. Какво е общото между Октомврийската революция и Smirnoff?
Общото е коктейла Bloody Mary! И двете са революции с водка и червена субстанция.

21. Коя е любимата ти вкусова разновидност на бранда. Ние все още се колебаем между плодов пунш, пъпеш, мента и еспресо. Какъв неразработен досега вкус на водката би продуцирал?
Бих „продуцирал“ Водка с бъз! Съвсем българско си е (бъзЪт), а и всяка напитка с тази билка досега е вкусна. Ако Smirnoff го направят, моля поне да ме упоменат като дал идеята!

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.