• Стефан Вълдобрев на три морета

  22 март 2012

  текст Гери Турийска, снимки Илиян Ружин

  Често хората на изкуството се занимават с няколко жанра паралелно. И на това сякаш не се гледа с добро око. Добре, ти сега какъв си – актьор, певец или режисьор? Защото няма как да си добър и в трите! Стефан Вълдобрев обаче е на три морета – музика, театър и кино, което е достойно доказателство, че може. И не просто може, ами и е чудесно. След успешната му музикална кариера видяхме, че актьорският му талант не отстъпва на музикалния, а пък след Манчестър Юнайтед от Свищов вече сме нетърпеливи да научим подробности за следващия му режисьорски проект. Добрата новина е, че не е обърнал гръб на музиката заради всичко останало. Тази неделя, 25 март, той ще бъде част от програмата на фестивала Sunday Art Report в Строежа заедно с Рут и Brazz ViliDJ.
 • .
 • Портрет на актьора като млад

  15 март 2012

  текст Дима Чакърова снимки Илиян Ружин

  Виждали сте я в Кецове, Лора от сутрин до вечер и в няколко епизода на Стъклен дом, но онова, което очакваме от Ива Гочева – актриса и понастоящем водеща на Кастинг по БНТ, е много по-голямо. Какво точно – нито ние, нито тя знае със сигурност, но се усеща и във въздуха, когато сте край нея. Ужасно симпатична и също толкова приказлива, Ива върви по собствената си неутъпкана пътека и се оставя на живота да я въвлича в необичайните сценарии, които само ежедневието може да напише.
 • Момиче за милиони

  6 октомври 2011

  текст Дани Николова

  Летисия Каста вече не е онова момиче с нестандартна красота и учудващо свежа усмивка, дошло от остров Корсика. Пак е красива, разбира се, само че към хубостта можем да добавим и добра доза талант, а модните подиуми да заменим с успешен път към света на голямото кино. От 14 октомври можете да я видите в главната роля в Островът на Камен Калев – ексцентрично и почти философско пътешествие в търсене на себе си. Летисия призна, че в началото никак не є се е искало да участва в това шантаво приключение, но сладкодумието на Камен Калев е било твърде убедително. Призна също, че голите сцени във филма я притесняват и че България є се е видяла страшна лудница, но май го каза в добрия смисъл на думата.
 • Разкази в картинки

  22 септември 2011

  текст Никола Шахпазов

  Точно такова бе и подзаглавието на единственото успешно комикс списание тук – вездесъщата Дъга, която през 80-те и началото на 90-те беше познато и абсолютно задължително за всяко хлапе. Точно тогава там публикуваха поредицата Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко, която имаше и свой анимационен вариант, като и в двата случая художник беше Румен Петков.
 • Мисия Храна

  8 септември 2011

  текст Никола Шахпазов

  Ко-режисираният от британката с екзотични азиатски черти Шели Лий Дейвис План: Яж е неочаквано различен филм, в който ще откриете новаторски готварски рецепти, следвани от почти сензационни изказвания на учени, а темата за човешкото здраве е вплетена здраво в обсъждането на най-тежките екологични проблеми на съвремието. Това е филм, който призовава да променим хранителните си навици, за да спасим планетата, прокарвайки посланието си едновременно строго научно, но и съвсем леко, без назидателен тон и евтини пропагандни трикове. Не случайно План: Яж ще бъде част от организирания от Горичка филмов фестивал (в кино Одеон, 13-20 септември), а Шели ще е негов специален гост на 18 септември с прожекция на филма и дискусия. Седмица преди това позвънихме в лондонския є апартамент, за да я разпитаме как се снима филм без бюджет и как един приятелски проект може да се превърне в мисия.
 • На Лора, с любов

  26 май 2011

  текст Никола Шахпазов, снимки Ангел Коцев студио

  Лора от сутрин до вечер – първият филм на Димитър Коцев-Шошо, му отне повече време, отколкото очакваше, но пък крайният резултат е толкова добър, че въобще не съжалява за забавянето. Няма търпение продукцията да тръгне премиерно по кината (от 3 юни) и с усмивка обяснява колко приятно е да филмираш собствения си роман, при това работейки само с приятели и харчейки епохално малко пари.
 • Човекът от острова

  28 април 2011

  текст Гери Турийска, снимки Ангел Коцев студио

  Режисьорът Камен Калев ни измъква от кафенето, където трябваше да разкаже за най‑новия български филм Островът, защото слънцето навън го привлича. Споделя, че последните пет месеца е прекарал под ниското мрачно небе между Дания и Швеция, докато е траел монтажът и сега използва всеки възможен момент, за да бъде навън. След големия успех на Източни пиеси Кан очаква втория филм на младия режисьор. Той пък чака новия си мотор, с който да отпраши към залеза.
 • Love.net: създаването

  24 март 2011

  текст Гергана Турийска, снимки Ангел Коцев студио

  Дългоочакваният Love.net всъщност е амбициозният режисьорски дебют на Илиян Джевелеков, чието име вече сме забелязвали в продуцентския състав на друг български филм, който разчупи правилата и заслужи и нашите овации – Дзифт на Явор Гърдев. Седмица преди премиерата на Love.net Илиян ни отдели един неделен следобед, за да разкаже как се създава достоверна история за онлайн приключенията на българите, както и да ни увери, че трябва да бъдем оптимисти спрямо родните продукции.
 • Внос от Германия

  3 февруари 2011

  Помним Бернд Лихтенберг като сценарист на Сбогом, Ленин – един от забавно‑тъжните киношедьоври, последвали падането на Берлинската стена. Сега отново има защо да говорим със симпатичния немец от Леверкузен – в продължение на месеци той помага на братя Чучкови и екипа на TILT да изгладят всяка грапавина от сценария на филма. Тези дни Бернд се занимава и с промоция на новата си книга, но малко преди да пристигне в София за галапремиерата на TILT, отдели време за няколко кратки наши въпроса.
 • По следите на времето

  27 януари 2011

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Иван Бърнев е актьор, който всеки световен театър би бил горд да има в трупата си, но ние имаме щастието да го гледаме на сцената на Народния – последната му изява е в Полет над кукувиче гнездо, където брилянтно влиза в кожата на Били Бибит. Тези дни обаче е във вихъра на премиерата на филма Стъпки в пясъка, където отново е на висота и в главна роля. Освен че умее да разсмива и да разплаква на екран, на Иван му се удава да прави и по-необичайни неща като шофирането на 20-метров камион.
 • Нищо позорно

  20 януари 2011

  Те са Ангел Хаджийски и Здравко Григоров, движещата сила на движение Pozor, което стои зад алтернативните кинофестивали Цветята на Корана, Късо съединение и Сатори в утрото на есента. Двама млади мъже, влюбени в седмото изкуство, които искат да представят на българските зрители едно по-различно кино, в което няма компютърно генерирана експлозия на всеки пет минути. Решихме да поговорим с тях като киномани с киномани за независимото кино, скандалите, странното им име, фестивалите им през 2010 и какво са подготвили за 2011.
 • Годишен отчет

  23 декември 2010

  Какво се случи с киното, театъра, музиката и нашия град през тази година. И какво предстои.
 • Бързакът

  16 декември 2010

  текст Никола Шахпазов

  Конкурсът на Jameson за любителски кратък филм Done in 60 Seconds стартира през 2008, а сега вече и български ентусиасти могат да се включат в надпреварата за голямата награда през 2011. За да ви покажем колко лесно е (и колко трудно), зададохме няколко бързи въпроса на англичанина Марк Уонг – участник в трите издания на състезанието и победител за 2010 с едноминутния си преразказ на Топ гън. Четете и си водете бележки.
 • Дни на независимостта

  28 октомври 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Ангел Коцев студио

  Преди 13 години, когато поема със семейството си към личните си неограничени възможности в Щатите, Жана Караиванова е звезда на Народния театър и суперуспешна филмова актриса. Киното се оказва страст, която не се потушава лесно и на американска почва тя продължава да му се отдава. Между лъскавите срещи с холивудски знаменитости, ежегодно организира Фестивал на българското кино в Ню Йорк. Тези дни е в София като директор на първия фестивал за американско независимо кино So!Independent, който ще се проведе от 5 до 11 ноември и ще ни покаже по-доброто лице на американската киноиндустрия. Гледането си заслужава!
 • Отлично романтична

  23 септември 2010

  текст Елена Пенева, снимки Ангел Коцев студио

  След няколко прекрасни роли в Младежкия театър и Аскеер за изгряваща звезда за Три сестри (под режисурата на Крикор Азарян), Яна Титова започва сезона с летящ старт. С роли в три нови български филма (HDSP: Лов на дребни хищници вече е в кината, очакваме Кецове и Стъпки в пясъка) и като част от трупата на Народния театър и бъдещата постановка на Александър Морфов там – Полет над кукувиче гнездо, й предстоят само нови върхове.
 • Отечествен фронт

  22 юли 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Дановски за Ангел Коцев студио

  Книжка на най-долния рафт в малка книжарница в лондонския Charing Cross преобръща живота на Милена Кънева – актриса, журналист и продуцент, която в продължение на 5 години пътува между горите в Бирма (днешна Мианма) и щатския федерален съд в Калифорния, за да следи и снима събитията около процеса, който 15 бирмански селяни завеждат срещу две световни нефтени компании. Филмът Тотално отричане (Total Denial) е първата и доста важна стъпка, която прави в посока на документалистиката и за чиято премиера у нас в Арт киноклуб на открито тя доведе истински бирмански монах. Следва късометражният Свобода от страха и още хиляди точки по световната карта, където Милена броди смело и с усмивка, която дори жълтите скоби на софийските паяци не успяха да изтрият.
 • Открадната красота

  15 юли 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Докато чакаме наесен на екраните да изгрее най-новият филм на Чучков брадърс – Тилт, се срещнахме с едно от действащите лица – очарователната Радина Кърджилова, която вече набра инерция покрай bTV серила Стъклен дом. На живо младата актриса се оказва дама с твърда позиция по житейските въпроси – нещо като бялата лястовица в актьорските среди, където с пълна сила важи предимно правилото “мълчи и бъди красива”. Радина обаче обича да говори и го прави добре.
 • Мисията възможна

  25 март 2010

  текст Дима Чакърова снимки Яна Блажева

  След два късометражни филма, неизброими реклами и продуциране на риалити шоу, художникът по образование и режисьор по призвание Димитър Митовски стигна и до първия си голям филм – Мисия Лондон, с който обещава да ни разсмее и въведе в ексцентричния свят от едноименния роман на Алек Попов. Премиерата е на 16 април, а три седмици по-рано Митовски ни подготови за наелектризиращ екшън и крилати градски фрази.
 • Минало несвършено

  4 февруари 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Най-странният нов български филм – Moon Lake на режисьора Иван Станев, ни замая главите със своята визия и симпатичните млади актьори, които бродят из него. Срещнахме се с две от основните действащи лица – играещата меланхолично влюбено младо момиче Глория Петкова (18) и Васил Читанов (26), който пък е модернистичен и някак безмълвен Орфей. И двамата се оказаха по-малко митологични, но по-разговорливи и цветни, отколкото можехме да предположим.
 • Пълна версия

  15 октомври 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  След 15 години фотографско снимане, доста реклами и два късометражни филма – Върнете заека и Лошият заек, режисьорът Камен Калев запали фитила на бомба, която избухна толкова силно, че чуха трясъка й зад граница. Първият му филм за голям екран Източни пиеси разплака критиката в Кан и върна вярата ни, че и у нас може да се прави кино, което разказва прости, но смислени истории. Дни преди премиерата се срещаме с Камен в градинката на Св. Седмочисленици – място, което очевидно харесва и което ще видите в някои от кадрите. Запис, работи!

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098