• Нещата от киното: Стефан Командарев

  8 юни 2017

  текст Наталия Иванова снимка Анелия Тодорова

  Може би вече сте чували някои от следващите факти – например как е бил психиатър, когато му подаряват камера или как новината, че е селектиран в Кан попада в спама му, а след необичайното мълчание оттам се обаждат с въпроса "Защо не реагирате, не се ли радвате?". "Разбира се, че се зарадвах", казва ни Стефан Командарев, който изпраща новия си филм Посоки с груб монтаж и сключени пръсти, за да не изпусне срока, защото "човек трябва да поема рискове, иначе нищо не става".
 • .
 • Плейлистът на Китодар Тодоров

  13 април 2017

  текст Емануела Иванова снимка Анелия Тодорова

  Наскоро нахлухме в Петък точно в пет, за да вкараме бърз хумор в дългия си следобед с двата сезона на шоуто в YouTube. Така попаднахме на Обръщение към нацията – видео, което пренасочва към Indiegogo кампания с отворена касичка за сезон три.
 • Усещане за омраза

  16 февруари 2017

  текст Нaталия Иванова

  Върхови нотки: шамар, събуждащ съзнанието, счупено стъкло, полирана стомана на оръжие подпалва зимно небе, износени подметки в общежитие, пропадане. Сърцевидни нотки: студена пот, избила през нощта, следи от изгоряло по напукана настилка, анти е новият секс, гора, преследване в заешката дупка. Базови нотки: прибиране на спусъка, вълна от прахоляк, внезапни спомени, време, което не помръдва.
 • Дисекция на киното: Благой Иванов

  2 февруари 2017

  текст Наталия Иванова

  Пали се по филмите покрай баща си, но поддържа фитила сам: учи кинознание в НАТФИЗ, защитава дипломна работа за "киното на реанимираните мъртви" и споделя наблюдения за всичко страшно (хубаво), което го провокира, в сайта на Operation Kino. Иначе харесва Бергман, Линч, Рефн и Полански, но "ако трябва да съм спец в нещо, то е как се развиват жанровете и как социалната среда и епохата се отразяват на екрана". Точно заради това днес питаме Благой за главните тенденции, които е уловило окото му в последно време, а той чертае със скалпела седем посоки – от споделената вселена на супергероите през социалния хорър до умната фантастика и фактора Китай.

  снимка: Иван Гаков
 • В кадър: Тонислав Христов

  19 януари 2017

  текст Нaталия Иванова

  Срещаме се дни преди да потегли към Юта, за да види документалния си филм Пощальонът (The Good Postman) в конкурсната програма на Sundance. Само дотук вече сме извикали голямо "браво", но успехът му е дори по-голям, защото журито рядко селектира филми, вече преминали през друг важен фестивал. В случая, IDFA в Амстердам или "Кан на документалното кино", както го нарича Тонислав, който попада в програмата му и през 2013 с История за храната и душата.
 • В кадър: Маргита Гошева

  3 ноември 2016

  текст Наталия Иванова снимки Анелия Тодорова

  "Най-добре се изразявам в работата си, иначе говоря трудно", казва ни на финала и благодари на всички, които във времето са обогатили речника й на сцена и пред камера. Списъкът е дълъг, но започва с проба-грешка в Сфумато и продължава със снимачната площадка на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева, където получава пълна свобода да забрави мотамо сценария. Този подход, изглежда, е в целта – срещу ролята й в техния Урок се трупат награди за най-добра актриса от Франция до Индия, а сега чакаме втора купчина и за общата им Слава. Преди филмът да затвори фестивалната си обиколка като открие Киномания на 17 ноември, срещаме Маргита за един обяд време извън комфортната й зона – няма камера, нито публика, само тих разговор за урока по добър провал, ужаса да се гледаш на екран и срамежливостта като добродетел.
 • Нещата от живота: Рене Карабаш

  18 август 2016

  текс Емануела Иванова снимка Николай Петков

  Искахме да говорим с нея, още когато отворихме стихосбирката ѝ Хълбоци и пеперуди. Но моментът отлетя. Сега се сещаме пак, а Августин Господинов ни пише "Тя е пич, ще се разберете" в месинджър и пуска в следващия балон телефона на Ирена Иванова или Рене Карабаш, както ви харесва.
 • От другата страна: Крум Родригес

  21 юли 2016

  текст Нaталия Иванова снимки Вера Гоцева

  Докато той остава в сянка, обективът му дава светлина на филми като Цветът на хамелеона, Виктория, Подслон Урок, Безбог и Асансьор за пациенти – или, да, каймакът на киното ни напоследък. Гилдията го хвали с награди за операторско майсторство, а ние – като гледаме и си мислим "това е снимано страшно добре". Отскоро си го казваме и на музикален фон с клиповете на Jeremy? и Bears and Hunters, минали пак през неговата леща.
 • От Никой до Някой: Андрей Андонов

  19 май 2016

  текст Наталия Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Посреща ни с "питайте, каквото ви е на сърце" и само след реплика разбираме, че е напълно сериозен. Разказва разпалено – като стар приятел, с когото имаме много за наваксване, но мисълта му непрекъснато бяга към Никой – режисьорският му пълнометражен дебют, финансиран изцяло от няколко спонсори и зрители в Indiegogо.
 • Да слушаш Ханс Цимер

  28 април 2016

  текст Ирина Димова

  Днес го чуваме слабо в другия край на телефонната линия, но на 16 май в Арена Армеец звукът ще е кристален, а той – на един поглед пред нас.
 • 11 момента на Ася Кованова и Андрей Кулев

  21 януари 2016

  В режисьорска двойка правят анимация, изградена цялата от деликатни нишки и силуети, леки като глухарче. Любов с превалявания е късометражният им филм, който взе Златен ритон преди няколко месеца, а сега го гледаме на анимационния фест от 29 до 31 януари.
 • Плейлистът на Милена и Ружин

  21 януари 2016

  Двамата снежни човеци пред вас са проводника на Future Shorts у нас – помагат на световната платформа за късо кино, с база в Лондон, да пуска насам новата си програма всеки сезон.
 • Лице в лице

  1 октомври 2015

  текст Владимира Николова

  Камен Калев не обича да говори за това как се събужда, какво кафе пие, къде се разхожда и други лични неща от живота. Затова пък плува като риба във вода във всичко, свързано с кино. Днес сме на една вълна – срещаме се с него заради новия му филм С лице надолу с премиера след десетина дни.
 • Нещата от живота: Елена Телбис

  16 юли 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Един ден гледа Мариус Куркински и си казва, че иска и тя да може да развълнува някого така. Изглежда е на прав път – тази година получи Икар и участва в Каръци, който взе голямата награда на фестивала в Москва. Преди това Елена е завършила в класа на Ивайло Христов, вече е играла в най-доброто на сцената ни – от Хамлет през Каквато ти ме искаш до Жана, а на есен започва репетициите за Чайка на Явор Гърдев. Две реплики ни стигат да разберем, че още се буди с трескавото усещане за предстояща работа, че се пази от обобщения и че с нея срещи се правят на едно място – пред служебния вход на Народния театър. Как защо – това е вторият й дом. Да влезем.
 • Нещата от живота: Виктор Чучков

  26 март 2015

  текст Ирина Димова снимки Ралица Димитрова

  Често го наричат половината от Чучков Брадърс – продуцентската къща за кино и реклама, която движат с брат му Борислав. "Много хора си мислят, че продуцентът е един чичко, който дава пари, а ние всъщност сме едни чичковци, които измислят проектите, намират им финансиране, реализират ги и ги разпространяват", обяснява Виктор Чучков-син. Преди 4 години с Тилт ни показа и как се режисира хубав български филм, а сега се готви да снима 18% сиво по книгата на Захари Карабашлиев. Толкова по работа за днес. Срещаме се с Виктор, за да си говорим за нещата, които обича и живота в града, който е избрал пред Рим, Берлин и Ню Йорк.
 • Златна превъзходна

  15 януари 2015

  текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Имало едно време трима братя и една ябълка. Опа, това е друга приказка. Димитър и Елена имат различен сценарий. Тяхната Златна ябълка е модерно анимационно фентъзи с фолклорни елементи, което расте от подпочвените води на Cartoon Network. Не надуваме балони, слушайте...
 • Колективен труд

  11 декември 2014

  текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова

  Обикновено не говорят с думи, а в картинки. Те са аниматори с диплома от ротердамската академия и се казват Весела Данчева и Иван Богданов, но от пет години ги наричаме Compote Collective – група от таланти, които те сплотяват в колектив. Любовта им към визуалния език е равна на тази помежду им. Джовани и Весето (както ги наричат приятелите) са семейство отдавна, а в анимационния процес у дома участват още 8-годишният Алеко и 4-годишната Енджой. Единият със собствен комикс, а другата – с внушителното си присъствие на немски дог. Срещаме четворката в пълен състав и разговорът тръгва без сценарий.
 • Българ Парк

  27 ноември 2014

  Пътят му е ясен от малък. Тръгва от Несебър, минава през художествената гимназия в Казанлък и стига до анимационната режисура в НАТФИЗ с идеята, че един ден ще показват негов филм в кината. Неделчо Богданов току-що постигна мечтата си. Българ Филмът 3D е големият кино брат на едноименния му сериал, навъртял вече три сезона в интернет. Освен това е първата пълнометражна анимация от 80-те години насам. Което не е достатъчна причина да го гледате. Ето още от Неделчо.
 • С право на реплика

  20 ноември 2014

  текст Данислава Делчева, снимки Ралица Димитрова

  Освен талант, той притежава и силен характер. Бунтар е, но не размахва лозунги и вместо да мрънка, действа. Винаги има план Б. Изглежда, че на 27 Ованес Торосян вече е намерил правилната формула. При това е социално ангажиран и отговорен към средата, в която живее. Старае се да я променя чрез работата си, а тя в момента е на няколко фронта: в киното – филмът Съдилището, в театъра – импровизационното представление Импровизирай това, и в режисурата – Записки на един луд и Мечтата на Наташа, които са част от театър Реплика. При толкова проекти, трябваше да му дадем думата.
 • Посланик без граници

  23 октомври 2014

  Обича жените на Бергман, ерата на Чаплин и кафето насаме в киносалона. В трети клас вече знае, че ще стане актриса. Но не и че един ден ще организира първия български фестивал зад граница. В момента е под пара, защото открива петата серия So Independent в София, заредена със заглавия от Sundance. Въпреки това Жана Караиванова не отказа да си поговорим дори за класическа борба.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098