• За Виктория с любов

  24 септември 2014

  снимки Владимир Томашевич

  Виктория – първото българско заглавие в пълнометражната конкурсна програма на Sundance Film Festival, вече поведе собствен екранен живот с ексклузивни предпремиерни прожекции в Дом на киното тези дни. Решихме, че именно сега е подходящият момент да поговорим с режисьора Майя Виткова за настоящето и бъдещето на този толкова съкровен за нея проект през призмата на разразилата се дискусия относно избора на филма, който ще представи България в надпреварата за чуждоезичен Оскар 2015. Оттам пък рязко прескочихме на Майкъл Пейлин и хорърите – ето в какъв контекст.
 • .
 • Липса и ползи

  14 май 2014

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Четири години след първото ни интервю с традиционно усмихнатата и неподправено хубава Радина Кърджилова (покрай ролята й във филма TILT), я срещаме отново, но този път основна тема на разговора ни е театралната сцена и главната й роля в представлението Йерма (в театър Българска армия, под режисурата на Диана Добрева).
  Говорим още за амбицията, слуховете, сериалите и пистолетните роли, Невена Коканова и Леонид Йовчев.
 • Играещият човек

  8 април 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Angel Kotsev Studio

  Ако някога ви хрумне да проверите осведомеността си относно актуалния афиш на Народния театър, Иван Юруков е вашият човек. Младият актьор играе в половината, (ако не и повече) заглавия от репертоара на най-престижната сцена у нас, които незнайно как съчетава с работата си в сериала Столичани в повече.
  Но нито театърът, нито телевизията, а музиката и то в нейния класически вид бе поводът да се разговорим с него. Защото от известно време Иван Юруков е част от голямото семейство и идеологията на програмата Фортисимо Фамилия, ”превеждаща” велики произведения на достъпен за малки и големи език. Поредното вълнуващо събитие от този цикъл е концертът Дворжак в Америка (зала България, 13 април, 11:30), който обещава да ни пренесе в най-силните творчески години на чешкия композитор – не се сдържахме да разпитаме за подробностите.
 • Територия на духа

  25 март 2014

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Скорошният успех на българския Чест (режисьор Павел Веснаков) на международния фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран, бе приятният повод да се срещнем с Михаил Мутафов – основно действащо лице в 30-минтутния филм, покорил журито на престижния форум, и истински ветеран на родната сцена. Вероятно го помните като философът-затворник от Дзифт на Явор Гърдев, но пълнометражните му роли могат да бъдат проследени в обратен ред чак до култовата комедия С деца на море. Още от второто изречение стана ясно, че срещу себе си имаме актьор от старата школа, който успява да остане удивително съвременен в превъплъщенията си и твърде лаконичен, стане ли въпрос за заслугите му.
 • Да бъдеш Владо Пенев

  29 януари 2014

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Да бъдеш Владо Пенев означава да си човек с висок морал и много силно развито чувство на уважение към ценностната система – у себе си и другите. Да работиш от сутрин до вечер, опитвайки се да надскочиш себе си. Да си различен, многолик и при все това – добър (гледайте го в Скъперникът в Зад Канала, както и в Злият принц в Народния, в Сезон 4 на Под прикритие или в шоуто Най-хубавите години от нашия живот по БНТ1).
  Най-приятното от всичко е, че да бъдеш Владо Пенев означава още да гледаш на живота с лекота, и да се веселиш до насита. Лошата новина тук, приятели, е че единствен Владо Пенев умее да бъде Владо Пенев. Ето ви обаче и останалото, което видяхме от него, в един от малкото му свободни следобеди.
 • Жената в червено

  15 януари 2014

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Червеният цвят е създаден за Ирмена Чичикова и тя е създадена за червени дрехи и аксесоари. Чудесната българска актриса е от онези жени, чийто моден нюх им дава възможността да бъдат едновременно смели и стилни, съвсем на място през 2013, 2014 и дори през 1979, ако се наложи. Това обаче не е модно интервю или поне – не точно. В дългия ни зимен разговор става дума за театър (в момента тя играе паралелно в поне четири доволно интересни представления) и дори повече – за кино. Защото тъкмо Ирмена има главна роля във Виктория – първата българска продукция, попаднала в официалната селекция на един от най-големите филмови фестивали в света – Sundance. Докато небрежно четете тези редове, в Парк Сити и Сол Лейк Сити вървят първите изобщо прожекции на най-новия (и, надяваме се, най-триумфален) български филм, който малко след това продължава към тематичните фестове в Ротердам и Гьотеборг.
  Вълнуващо, нали? Следват всички важни, така да се каже – нажежени до червено подробности.
 • Годишна равносметка

  18 декември 2013

  снимка Борислав Банев © People of Sofia

  Цяла година четем, пишем и обсъждаме културните събития в София, но и навсякъде другаде. В края на 2013 обаче предпочитаме да дадем думата на няколко наши приятели, които плуват толкова свободно във водите на изкуството и попкултурата, че ние често само ги догонваме. Затова предоставихме нещата в ръцете на блогъра и писател Антон Терзиев, филмовия програматор Владимир Трифонов, театралния и филмов режисьор Зорница София Попганчева, журналиста (и градска легенда!) Борислав Банев и куратора Светлана Куюмджиева. Основните обсъждани въпроси, разбира се, бяха големите филмови, театрални, литературни и изложбени събития през изминалата година (на местно и глобално ниво), както и очакванията за 2014.
 • Път през лабиринта

  10 декември 2013

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Срещаме непринудено красивата и традиционно харизматична Елена Петрова само седмица преди премиерните прожекции на първия български психотрилър – Вила Роза (на нея е поверена една от женските роли, а Калин Врачански ще видим в друг от образите). Ясно е, основната тема на разговора ни беше филмът, но не само – бързо се отклонихме в размисли за живота и вселената, разбрахме колко силно вярва в паралелните извънземни цивилизации и как обича да изразява гражданската си позиция.
 • Опасен чар

  17 октомври 2013

  текст Дани Николова

  Владимир Тодоров е автор, илюстратор, филмов художник, а сега и скъп гост на фестивала за независимо американско кино So Independent (24 октомври – 3 ноември). Повече от 20 години Владимир живее и работи в Лос Анжелис, замесен е в направата на приказни визии и причудливи герои (в Космически забивки, Стюард Литъл, Полярен Експрес, Хари Потър), отскоро е консуматор на качествени телевизионни сериали като Game of Thrones или House of Cards и има интересно мнение, особено по някои киновъпроси.
 • Игра на власт

  2 октомври 2013

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Който контролира медиите, контролира съзнанието. Така, съвсем в кратце, можем да обобщим темата на новия български сериал Четвърта власт, чиито  първи епизоди имахме удоволствието да гледаме по БНТ. Сериалът обещава много - интересни истории, пълнокръвни, търпящи развитие образи, близки до действителността теми (но горко на онзи, който не умее да различава художествената измислица от реалността) и нови лица. Едно от тези лица е Мила Парушева - кастинг режисьор по професия (която обича) и актриса по призвание (от което явно не може да избяга). Ще наднича още дълго от телевизионните ни екраните в образа на възсмелата „кисела, гневна борсучка”, затова ви я представяме такава, каквато в действителност е – позитивна, лъчезарна и забавна.
 • Дива роза

  4 септември 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Срещаме обезоръжаващо чаровната актриса Силвия Петкова буквално часове след като се е върнала от неколкоседмична обиколка на най-дивите кътчета от крайморския Север. Малко е тъжна, че трябва да се върне към градската реалност, но пък е твърде заета, за да изпада в меланхолия – вече се включи в снимките на нов български екшън, а на 14 септември ще чете една от историите в театралното издание на литературната инициатива Пощенска кутия за приказки (този път ще бъде на открито в One More кино, като част от голямата Нощ на театрите). Между две бири и няколко спомена за отминаващите горещи летни дни, със Силвия говорихме за почти всичко – от сценичната треска до Революция Z, Тирамису и задължителните тефтери в чантата й.
 • През шпионката

  4 април 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  През последните три десетилетия Емил Христов получи толкова много награди за операторско майсторство, че единствено броят на филмите, които е снимал, ги надхвърля. Цветът на хамелеона обаче е един особен проект за него – неговият неочакван режисьорски дебют. Въпреки че операторът-режисьор нарича начинанието си “противоречиво”, ние го намираме за изключително успешно и дори се изкушаваме да го номинираме за български филм на годината. Срещнахме господин Христов в един обнадеждаващо слънчев априлски ден и за десетина цигари време разисквахме Цинкограф, Рушен Видинлиев, революционния Дзифт и добрите филми като многопластови торти.
 • Юнайтед калърс ъф Рушен

  28 март 2013

  текст Анелия Александрова снимки Елена Ненкова

  Има опасност събитията и лицата в Цветът на хамелеона (премиерно в кината от 5 април) да ви се сторят смущаващо познати – шпионски игрички, досиета, изнудване и един коварно чаровен Рушен Видинлиев (да, онзи Руши) в главната роля. Истината е, че след като гледате тази черна комедия, реалността едва ли ще ви се стори по-поносима. Но ако отделите два часа от живота си, гарантирано ще се посмеете, открито или воайорски, на много от абсурдите на соца и прехода и, евентуално, ще продължите напред. А можем да препоръчаме филма и така – излезте за малко от facebook и се върнете с една торба лафове за статуси. Както ви се хареса.
 • Нищо не е само себе си

  22 март 2013

  текст Августа Манолева, снимки Марин Руков/Студио Фо

  Преди броени дни прочутият режисьор на музикални документални филми (за почти всички значими музикални явления - от Вагнер и Стравински до Франк Запа и The Beatles) Тони Палмър представи за пръв път в София новия си филм Ноктюрно (част от програмата на София Филм Фест 2013). Срещнахме се с него с предубеждението, че ще открием многолика личност и куп интересни истории.
  И не се излъгахме.
 • Етюд за двама

  23 януари 2013

  текст Августа Манолева, снимки Илиян Ружин

  Малко от вас знаят, че двете красиви лица на българския театър – Теодора Духовникова и Калин Врачански, са идеалното природно цяло. Като визия си приличат, като характери се допълват. Теодора Духовникова е изтъкана от емоции, а Калин Врачански гледа недоверчиво. Единият търси водач, за другия най-важен е контекстът. Теодора се гмурва безстрашно в дълбокото, а за Калин е важно да има и въздух. На сцената са брат и сестра, а в живота – добри приятели. Срещнахме ги покрай репетициите за Гарванът в Театър 199 и поговорихме – дълго и напоително.
 • Равносметка

  20 декември 2012

  текст Никола Шахпазов

  Както обикновено, изпращаме годината със смесени чувства и не преставаме да си задаваме шаблонните въпроси тип “А кой албум най-много ти хареса тази година” или пък “Имаше ли някой велик български филм през 2012”. Но вместо да ви занимаваме с нашите несвоевременни размишления, решихме да дадем думата на няколко наши отлични приятели, които да отсъдят за филмите, постановките, изложбите, книгите и музикалните събития през последните 12 месеца – по света и у нас. Имената им са ви добре познати – това са кино програматорът и проводник на силното европейско кино Владимир Трифонов, актрисата с най-чудесни сини очи наоколо Койна Русева, кураторът и наш автор Светлана Куюмджиева, литературният феномен Стефан Иванов и музикалният промоутър и диджей Андрей Пеев.
 • Мечтателки

  11 октомври 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Стефан Мутафчиев

  В новия филм на Николай Мутафчиев – Още една мечта (очаквайте го на 19 октомври), има доста разбити мечти, един (не)съвършен банков обир и четири жени – много различни, но и много еднакви, особено когато са с идентични червени рокли и руси перуки. Затова побързахме да изпратим съвсем еднакви въпроси към четирите актриси в главните роли – Диляна Попова, Ирена Тодорова, Койна Русева и Мира Бояджиева. Добре че ни отговориха съвсем различно.
 • Първи стъпки

  26 септември 2012

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Станимира Колева е един от най-красивите български модели, за които се сещаме, но в нашия разговор изобщо не става дума за фотосесии за Vogue, нито пък изобщо за мода. Срещаме се с нея само седмица преди премиерата на новия български филм Пъзел – любовна драма, в която нашата прекрасна лейди прави своя дебют, при това заедно с едно от лицата на новото българско кино и театър – Асен Блатечки. Затова и разговорът ни се върти около трудната първа целувка пред камера, смяната на тежките кубинки с елегантни обувки на висок ток, Alice in Chains и плюсовете/минусите на първия лайв на Guns n’ Roses в София.
 • Ангелски очи

  23 май 2012

  текст Никола Шахпазов снимки Илиян Ружин

  При Касиел Ноа Ашер няма нищо семпло и обичайно. Нито в самата нея, нито в героите, в които се превъплъщава в киното и театъра. Срещата ни с нея също е необичайна – симпатичното и издържано в ретро стил барче Timeless е необикновено пълно за ранния следобеден час, навън се излива пролетен порой с елементи на градушка, а хората около нас все още споделят спомени от нощните трусове. Ние обаче имаме да говорим за много други неща – филмите Зад кадър и July, моноспектакъла Нищо по-хубаво и театрално‑музикалните ангели на Касиел.
 • (Анти)Утопия

  29 март 2012

  текст Деница Стефанова, снимки Илиян Ружин

  Някога били ли сте в Димитровград? Меката на поп фолк индустрията у нас, но и утопичният град, построен с бригадирски труд, кръстен на Георги Димитров. Същински град на мечти. Такова име му присъжда режисьорът Светослав Драганов и отдава четири години от живота си, за да изгради ясна представа за паралелните светове в Димитровград, които почти не взаимодействат по между си, но са показателни за облика на България като цяло. Филмът Град на мечти се излъчи премиерно в рамките на София филм фест, а ние се срещнахме следпремиерно с режисьора му, за да научим повече подробности.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098