Наздраве... Как ти беше името?

Наздраве... Как ти беше името?


22 януари 2016
Paid publication
За да отговори на вечния въпрос какво искат жените, Heineken търси гледната точка на нежния пол. Повече за глобалната инициатива Moderate Drinkers Wanted разберете тук.


Над две чаши минерална вода, журналистът Ирина Димова и ПР специалистът Анна Великова си говорят за онзи градус в повече, който изгаря връзката между мъжете и жените, вместо леко да я стопли.


Ирина: Има много по-страшни неща, до които води прекаляването с алкохола, но да видим поразиите, които прави в общуването между мъжете и жените. Със сигурност имаш смешна случка, в която някой на бара те заговаря, залитайки...
Анна: Докато учех във Финландия, една вечер отиваме с приятелки на бар, а срещу нас седят групичка момчета. Личи си, че искат да си общуваме, но абсолютно нищо не се случва цяла вечер. Чак накрая един от тях дойде да се запознае с мен, обаче дори името си не можеше да каже, беше страшно пиян. Питах го директно: "Защо не дойде по-рано, когато можехме да си поговорим, сега вече какъв е смисълът?", а той откровено ми призна: "Ти си хубаво момиче, трябваше да изпия едно, за да добия смелост. После трябваше да измисля с какво да те заговоря и си поръчах още едно, и още едно... и вече наистина съм много пиян". Неясно защо понякога мъжете разчитат на алкохола да ги направи по-смели. Едно питие помага да се отпуснеш, обаче оттам нататък може само да ти изиграе лоша шега.

Ирина: Излиза, че колкото по-привлекателна е една жена, толкова повече питиета трябват за кураж да я приближиш – а това, уви, е последното нещо, което на нея би й харесало.
Анна: Ако се поставя в обувките на мъжа, когато видя една жена, която има маниери, поведение, личи си, че е умна, със сигурност ще бъда притеснен. Но е напълно ясно, че на нея не може да й влезеш като Джони Браво с "Hey, sexy mama! Wanna spend the night with me?". Или както казваше Джоуи от Приятели – "Hi… How are you…". Това не работи.

Ирина: Добре, но ако нашият Джони Браво иначе изглежда готин мъж, би ли му дала шанс, или гафът с градусите тотално го срива?
Анна: Със сигурност в един мъж ме впечатляват на първо място интелектът и чувството за хумор. Да, готино е да има шест плочки на корема, да е неустоимо красив, с бяла усмивка и поддържани хубави ръце, но най-добрият афродизиак за мен е интелектът. Трябва да мога да си говоря с него, да има какво да ми каже. Дори не е нужно флиртът да е със сексуален подтекст – пък и за добрия dirty talk също трябва да имаш достатъчно акъл в главата. Ако дойде някакъв човек, който не може да ти каже две думи и ти фъфли в ухото, това по никакъв начин не е привлекателно, дори той да изглежда изключително. Трябва да усетя, че има нещо повече, което е подплътено с красив ум, за да дам шанс да си говорим.

Ирина: Да обърнем полюсите – имаш ли приятен случай с мъж, който те е заговорил в бар?
Анна: Преди време бях поканена от приятели в бар, който изобщо не беше моето място, и както си скучаех и се чудех какво правя там, изведнъж сякаш тълпата се разцепи на две, като във филм, и видях един мъж отсреща. Погледите ни се срещнаха и беше като електричество, като магнит – не се шегувам. Той дойде при мен и цяла вечер си говорихме, оказа се супер интересен човек. Понеже не живееше в България, следващия път, когато си дойде, ме покани на вечеря. Изобщо нямаше "ето ти два шота", намигване… Мисля си, че това е проблемът – сякаш ни липва интелигентният флирт, в който да ти е удоволствие да участваш.

Ирина: А как реагираш, когато някой те почерпи с питие? Това секси ли е или вече стана ретро?
Анна: Всичко е въпрос на ситуация и на подход. Едно е някой да те почерпи по някакъв готин начин, след това да дойде да се запознаете и да проведете един интересен разговор. Съвсем друго е компанията момчета отсреща да ти поръчат нещо, защото са се хванали на бас дали ще разбереш кой е виновникът. Честно казано, отдавна не би ме впечатлило да ме почерпят с питие, достатъчно голяма съм да си поръчвам сама. Но пък това може да е много закачлив и умел инструмент в правилните ръце. Представи си някой изкусен Джеймс Бонд, който след това дойде и те заговори...
Ирина
: Опасявам се, че Джеймс Бонд никога няма да почерпи една жена с питие!
Анна: Да, той просто те сразява с поглед, след което вади друг инструмент, например писалка, с която ти светва и ти си омагьосана...

Ирина: Знам, че пътуваш често, разкажи ми какво забелязваш по баровете в другите страни?
Анна: В южните държави ми се е случвало да флиртуват с мен, дори когато съм с мъжа си! Но това е нормално, просто е част от културата им. В Скандинавия е съвсем различно – там жените са доста еманципирани и рядко може да получиш питие от мистериозния господин в края на бара. Между другото, точно в Стокхолм миналата година обмислях идеята да изляза сама – нещо, което никога не съм правила. На рожденния си ден бях там в командировка, още навлизах в компанията и нямаше дори кого да поканя на вечеря. Може да ти прозвучи скучно, но накрая си останах в хотела и цяла вечер говорих с приятелите си, които искаха да ме поздравят. Тогава все пак сериозно си зададох въпроса дали е ок да отида сама на бар, да си поръчам питие и просто да си седя. Май предпочитам да чета книга, вместо това, но бих го направила някой път като социален експеримент.

Ирина: Книга вкъщи е супер, но когато си навън кои са важните елементи да си прекараш страхотно?
Анна: Винаги най-важни са хората, с които съм. Ако съм с компания, в която се чувствам безкрайно комфортно, тогава мястото не е от голямо значение, макар че по принцип не обичам да попадам в заведения с кисели физиономии. Когато съм на парти, готината музика е всичко – мога да танцувам цяла нощ дори само на минерална вода, защото тази емоция ми е абсолютно достатъчна. Колкото и клиширано да звучи, алкохолът е социален лубрикант, но не бива да "смазваш частите" прекалено много, защото тогава нещата излизат извън контрол.

Ирина: Познавам доста хора, които тук ще кажат, че да изгубиш контрол и дори да не си спомняш какво си правил снощи, е жестоко. Аз мисля, че е жалко – ти?
Анна: Ако нямаш спомен как си прекарал една вечер, какво значение има как си я прекарал?! Аз искам да помня. Не обичам да губя почва под краката си – да, обожавам да летя, да се чувствам в безтегловност, но това не е свързано с алкохола. Когато общувам с хора и съм сред хора ми е важно да знам коя съм, къде съм и какво правя. Ценя изживяването си и искам да се забавлявам пълноценно.

Снимки: Яна Лозева


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.