The Big Beefeater Challenge: Жоро Панчев

The Big Beefeater Challenge: Жоро Панчев


4 юли 2017
Paid publication
The Big Beefeater Challenge представя петима артисти, поканени от Beefeater Gin да покажат лондонската естетика, приложена върху това, което умеят да правят най-добре. Всеки от тях излиза с проект, вдъхновен от мотото It Has a Big Taste и предизвикава следващия човек с "изключителен вкус" по веригата.


Първи е Жоро Панчев, визуален артист, който добре лови красивото и може да ти го представи в куп различни форми – от илюстрация, фотография и видео (хвърли око на последния му проект за бандата Dayо) до нещо, което комбинира техники и като резултат можеш да го видиш и пипнеш в извъндигиталното пространство. Жоро разказва за проекта си, който е вече на beefeaterbg.com.


Как разбираш и пресъздаваш It Has a Big Taste?
Реших да бъда буквалист. It Has a Big Taste е нещо с много специален вкус, с много запомнящ се вкус, или както обичаме да казваме на български – "вкусно като мозък". Оттук и идеята за проекта, който направих за The Big Beefeater Challenge, в който има гигантска бутилка, а вътре... мозък. Метафората е доста конкретна и смятам, че слага добро начало и оставя потенциал следващите участници да я разкривят по своя си начин. Работата е завършена с градски илюстрации във фона, които да вкарат ърбан линията. Една част – основата, е направена на компютър, а всичко останало е работено с акрил.

Колко е голяма "картината"?
Метър и половина на метър и половина! Голяма е и беше доста атрактивно да ходя по улиците с платно в този размер, на което пише It Has a Big Taste.

Намери ли си място хипнотизиращото червено?
Да! Как без него? Постарах се да взема такава боя.

А ти бил ли си някога в Лондон и какъв вкус ти остави?

Преди две години бях за първи път. Визуалната им култура много ме впечатли. Чисто исторически хората на Острова са нямали големи вмешателства във визуалната си идентичност, по-скоро са вземали най-доброто от придошлия талант, отколкото някой да им е наложил някаква идентичност, която не е тяхна. И това се е отразило много добре на всичко на улицата. Табелите са страшно красиви! Всичко е напавено с вкус – с едни красиви шрифтове... хубаво ти е да го гледаш. Личи си, че това е култура, върху която е мислено и работено. Бях много впечатлен! Отделно ми хареса, че всичко е тухла, а пък и капчица дъжд не падна докато бях там, така че не мога да се оплача.

Кое е най-лондонското нещо в София според теб?
Това, че има живот през нощта, че хората и там и тук са навън. Вече и ние започваме да се приучаваме да се забавляваме директно след работа. Може би е следствие от поколенческите промени, но вече не ни е нужно да е петък или събота, за да сме навън. Какво му е на вторника? Липсва ни обаче един rooftop бар, където да отидеш специално заради залеза или да останеш до сутринта, за да посрещнеш изгрева. Сигурен съм, че някъде има такова място и в София!

Като човек, който се занимава с визуалното, дай ни трима артисти в твоята сфера, които трябва да държим под око.
Напоследък все повече си давам сметка, че режисьори започват да ме впечатляват повече от илюстратори. На първо време Гаспар Ное. На второ, още един французин – Денис Вилньов, когото наскоро открих и се старая да мина през цялата му филмография. И после Хиро Мурай, който прави всички клипове на Childish Gambino и въобще можеш веднага да навържеш, че нещо е негово само от пръв поглед, толкова е разпознаваем стилът му.

Ако Лондон беше клип кой щеше да го режисира?

Би ми се искало да е Гай Ричи! Уви, визията, която имам от моето пътуване, беше прекалено култивирана, малко като в научно-популярен филм, без много крайности. Но вярвам, че ги има и си заслужават показването.

А ако трябва да режисираме София?
За мен хората, които могат много добре да режисират София, защото тя е малко Параграф 22 и се гради на абсурада, са Теди Москов и Иван Москов. Ще е реалистична в техния стил. Ако станеш много рано, около шест сутринта, има едни много интересни хора, ранните птици. Въобще – всякакви типажи са налични, готови за режисиране. Вече не са крайно балкански, с единия крак са в модерния свят, но с другия все са си някъде в нашенското и си драпат.

А ти как си обичаш джина?
Клише, но с тоник, лимонче и много лед. Ако тръгнеш да го разнообразяваш, с добавена ягода също е яко.


Издадохме ти няколко снимки от работния процес, виж завършения проект тук.

Следващият предизвикан в The Big Beefeater Challenge са pop-up кулинарите MIAM.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.