По следите на неизвестното

По следите на неизвестното


20 януари 2022 текст Таня Трендафилова
И тази година се доверяваме на най-точния компас в света на телевизионната документалистика – National Geographic – да ни отведе по следите на нови приключения, разследвания, открития и инженерни постижения. Влизаме в обувките на изследователи още този месец с новата тематична поредица програми, които ни подканят да кривнем встрани от познатите утъпкани маршрути към нови, неизследвани хоризонти.


Обратно към природата
Освен че идва подплатено с обичайното високо качество, новото съдържание на канала впечатлява и с богато разнообразие. Особеностите на живота в сурови условия отново са във фокуса на вълнуващите епизоди от Сървайвър: Обратно към примитивното. Неустрашимият Хейзън Одел за пореден път приема предизвикателството да ни поведе из най-опасните места в света, за да ни срещне с коренни народи и да разкрие техниките им за оцеляване в дивото. Поминъкът в неблагоприятна за-обикаляща среда е основен проблем и за коренното население в Аляска: Следващото поколение, което не само излиза на бунт срещу обществените норми, ами създава и собствени правила за живот в безмилостния арктически климат.


Разследваща документалистика
Втори сезон на емблематичната поредица Трафиканти с Мариана ван Зелер вече е факт и започва премиерното си излъчване от февруари, а ние нямаме търпение да се присъединим към смелата журналистка в новите ѝ пътешествия из подземния свят в опит да разкрие как функционира световната черна икономика с трилиони долари годишен оборот. От опасните дебри на ъндърграунда се изстрелваме на хиляди метри над земята, за да проследим с притаен дъх драматичните преживелици на пасажери и екипажи в новите епизоди на Разследване на самолетни катастрофиИнженерни подвизи
 И тази година технологичните постижения са сред топ темите на честотите на National Geographic. Зрелищните въздушни пътешествия в епизодите на Европа отвисоко продължават да ни смайват с невероятни гледки, разкриващи мащабите на инженерните пробиви, които продължават да оформят облика на някои от най-великите нации. За почитателите на класическите модели автомобили пък остава удоволствието от процеса на преобразяване на стари, захабени модели в пъргави возила от най-висок клас в Сервиз SOS.


Забравена история
Древни мистерии и отдавна изтрити от колективната памет географски точки оживяват в новите въздействащи истории на документалния сериал Изгубените градове с Албърт Лин, в които неизвестното става достъпно с помощта на съвременната дигитална технология. Оставаме на територията на загадките и в Изгубените съкровища на Египет, където международен екип от археолози разкопава тайните на митичната Долина на царете в Египет.

Българската следа
Тази година National Geographic си поставя за цел да запознае своята аудитория и с изключителни изследователи на терен като българския еколог Гергана Даскалова, чийто неуморен труд ни дава възможност да опознаем и разберем заобикалящия ни свят по-добре.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.