По пътя към по-добро

По пътя към по-добро


17 февруари 2022 текст Дани Николова
Ако имаш „защо“, ще откриеш способ към всички възможни „как“, които се изпречват на пътя ти. Казал го е някога Ницше и истинността му не е отслабнала и на йота с течение на годините. Всеки „сам си преценя“ кое да бъде неговото „защо“: дали материалното богатство, дали новата любов, дали помощта към другите... Именно на последното залагат нашите приятели от фондация Заедно в час. Вече 12 години тяхната програма Нов път в преподаването дава възможност на силно мотивирани хора, със или без предишен педагогически опит и правоспособност (да, само желанието е напълно достатъчно) да работят като учители и да допринасят за по-доброто бъдеще на учениците.


Първото „как“
След като все още четете тези редове, значи вашето „защо“ и „защо“-то на фондация Заедно в час се припокриват. Ако сте от хората, които искат да помогнат на българските ученици да разширят познанията и уменията си в различните области и науки, за да станат по-способни, по-независими и с повече шансове да сбъднат мечтите си, можете да кандидатствате за двугодишната програма Нов път в преподаването на zaednovchas.bg до 15 март. Единственото изискване (освен да сте завършили бакалавърската си степен преди идния септември) е да сте истински мотивирани. Програмата ще ви даде останалото. Нов път в преподаването ще ви осигури допълнително специализирано обучение, ще получите подкрепа от ментор през двете години, учителска право-способност (ако все още нямате такава), както и намиране на позиция в училище, наред с много възможности за кариерно развитие. По програмата може да се кандидатства от цялата страна, така че всеки малчуган, независимо в коя точка от картата на България се намира чинът му, да получи възможно най-правилната грижа.

Второто „как“
Вашето второ „как“ за преодоляване по пътя към голямата цел, а именно всяко дете в България да има достъп до качествено образование, независимо къде живее, в кое училище учи или какви са финансовите възможности на родителите му, е свързано с подбора за Нов път в преподаването. Всички кандидати за програмата преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в нея. Споменахме го веднъж, но го намираме за адски важно (и доста готино), затова ще го кажем отново. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност и опит, а само истински силна мотивация да придобият такива.

„Как“ и другите
Оказва се, че Заедно в час имат много съмишленици по отношение на качественото образование в страната. От началото на новата кампания тази година към програмата са проявили интерес над 4000 души. Кандидати не липсват както от големите градове, така и от по-малките населени места. Любопитното за тази кампания е, че освен от педагози засилен интерес да поемат по Нов път в преподаването има и от много инженери, икономисти, математици, както и англоговорящи.  

Можеш да кандидатстваш за Нов път в преподаването до 15 март тук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.