Обратно броене

Обратно броене


21 февруари 2008
Останаха само няколко дни до страшния съд в Холивуд


На 24 февруари за 80-и път ще бъдат раздадени наградите Оскар. По този случай през седмицата в Cinema City ще въртят някои от номинираните филми, които още не са излезли по нашите кина. Остава да видим кой за какво се бори.

Филмите

Тази година в Академията не се шегуват. Преднина в борбата за най-добър филм дават на две от най-кръвожадните истории, добирали се някога до червения килим – Няма място за старите кучета на братята Коен и Ще се лее кръв на Пол Томас Андерсън. Всеки от тях получи по 8 номинации и има защо. Новата продукция на Итън и Джоел Коен беше разграбена като топъл хляб от верните почитатели, а петролната сага на Андерсън стъписа всички с финала си. Последни очакваме да се смеят Хавиер Бардем и Даниел Дей Луис – за буквално изродските си роли в двата филма, най-вероятно точно те ще се приберат със статуетката в края на вечерта.

Но в Академията обичат и да си поплачат. Като нищо филм победител ще се окаже сърцераздирателната костюмна драма Изкупление на младия режисьор Джо Райт, заслужила 7 номинации. С толкова се отчита и корпоративният трилър Майкъл Клейтън (сценарист и режисьор Тони Гилрой), също твърде очаквано. Истинската изненада идва с петия филм, включен в надпреварата за най-големия приз – комедията Juno, в която тегавата ситуация „16-годишно бременно момиче решава да роди” се развива като остроумна градска история. Отдавна на оскарите не е имало нещо смешно, аплодираме.

Момчетата
Доскоро Джордж Клуни нещо се колебаеше между актьорството и режисирането на филми, но тази година играта му със закона в Майкъл Клейтън го изпрати директно в списъка на кандидатите за главна мъжка роля. В него са се наредили още Джони Деп (Суини Тод), Томи Лий Джоунс (Valley of Elah), Виго Мортенсън (Eastern Promises) и Даниел Дей Луис. Последният вече споменахме, че най-вероятно ще стане първи.

Момичетата
При дамите също очакваме битка. Австралийката Кейт Бланшет води с цели две номинации – за главна роля в Елизабет: Златният век и за второстепенна в биографичния I'm Not There, където се прави на самия Боб Дилън. Нейни съпернички за оскара са Джули Кристи (Away From Her), французойката Марион Котийар (Едит Пиаф: Животът в розово), Лора Лини (The Savages) и Елън Пейдж (Juno). Стискаме палци на новата звезда Елън, но най-вероятно ще победи ветеранката Джули.

Чуждите
В категорията за най-добър чуждестранен филм веднага фиксираме имената на Никита Михалков с 12 и Анджей Вайда с Katyn. Двамата вероятно отсега си готвят благодарствените речи, но не е изключено наградата да отиде при някой от другите трима кандидати – израелския Beaufort, австрийския The Counterfeiters или високобюджетния Mongol на Сергей Бодров.

Церемонията по раздаването на Оскарите е на 24 февруари в Kodak Theatre в Холивуд, а в нашия ефир – на 25 февруари от 22:30 по Канал 1


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.