Пухеният

Пухеният


Оригинално заглавие: The Pillowman

театрална постановка
по Мартин МакДона
Режисьор: Явор Гърдев
Дизайн: Никола Тороманов
Музика: Калин Николов
Със: Стефани Павлова, Михаил Мутафов, Пенко Господинов, Стоян Радев, Никола Мутафов
Пухеният донася на Мартин МакДона наградата Лорънс Оливие за най-добра нова пиеса през януари 2004, като това е само една от многото награди на младия писател. Само за дебютната му пиеса той получава Наградата на критиката, наградата на Evening Standard за най-обещаващ млад драматург и четири награди Тони. Успяхте ли да се впечатлите? И има защо - наричан още ”чудото на съвременния театър”, силно повлиян от филмите на Дейвид Линч, Мартин Скорсезе, Терънс Малики и Куентин Тарантино, МакДона пише в стила на черните комедии и постмодерни мелодрами.
На сцената на Варненския драматичен театър ще имате възможност да видите последната му пиеса - Пухеният, режисирана от Явор Гърдев и първата, в която действието не се развива в земеделска Ирландия, а на територията на тоталитарна държава някъде в Източна Европа.
Местната полицията, в лицето на Туполски и Ариел, разследва насилствената смърт на няколко деца, принудени да погълнат фигурки, изработени от ябълка със скрит в тях бръснач или умрели вследствие на шока от ампутацията на палците на краката им. Поради сходството на убийствата с тези, описани в ужасяващите разкази на писателя Катурян, той и умствено изостаналият му брат Михал са привикани за разпит в местното управление. Оттук нататък разпитите се редуват с разказите на Катурян - кои от кои по-реалистични.
Освен мъртвешки готическа и крайно смущаваща, пиесата е наричана смешна, предизвикателна и порочно забавна. Ако се питате защо, не очаквайте готов отговор.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.