В очакване на Годо

В очакване на Годо
театрална постановка
Дойчес театър – Берлин, Германия
От Самюъл Бекет
Режисьор: Иван Пантелеев
Сценография и костюми: Марк Ламерт
Драматург: Клаус Цезар
С: Волфрам Кох, Самуел Финци, Андреас Дьолер, Кристиан Грасхоф
Със субтитри на български и английски език
Път. Дърво. Вечер. Нищо не се случва. И както се казва в първата реплика в текста на Бекет: "Няма какво да се прави". Може само да се чака. И да се говори. Да играеш с думите става равносилно на това да се спасиш.


Постановката по емблематичната за театъра на абсурда пиеса е започната в Дойчес театър от големия режисьор Димитър Гочев (1943 – 2013), който не успява да я довърши. Актьорите Волфрам Кох и Самуел Финци, както и режисьорът Иван Пантелеев са сред близките театрални сподвижници на Гочев в Германия, с които той прави някои от най-добрите си представления. Именно по желание на актьорите постановката накрая стига до сцената в негова памет. За своето изпълнение като Естрагон и Владимир във В очакване на Годо Кох и Финци получават престижната театрална награда за актьорско изкуство Пръстен Гертруд Айзолд 2015, а представлението е избрано сред десетте забележителни постановки на театралния фестивал на немскоезичния театър Theatertreffen Berlin 2015.

Иван Пантелеев завършва театрална режисура в НАТФИЗ Кр. Сарафов, София. Поставя в държавните театри в Щутгарт, Цюрих, Люцерн. В Берлин работи в двете най-големи и престижни сцени – Дойчес театър и Фолксбюне. Автор и режисьор на документалния филм за живота и творчеството на Димитър Гочев Хомолуденс (2008). От 2010 е гост-преподавател по режисура в Театралната академия Ернст Буш в Берлин.
Самуел Финци изучава актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ Кр. Сарафов, София, а от началото на 90-те години започва кариерата си в Германия. Развива се като актьор в дългогодишната съвместна работа с Димитър Гочев. Между 2003-2005 работи в театър Фолксбюне – Берлин. От 2006 е в трупата на Дойчес театър – Берлин. За ролята на Владимир във В очакване на Годо немското списание Theater Heute го обявява за Актьор на годината 2015.

В памет на Димитър Гочев.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098