Палачи

Палачи


Оригинално заглавие: Hangmen

театрална постановка
от Мартин МакДона
Режисьор: Стоян Радев
Сценография: Венелин Шурелов
Костюми: Елица Георгиева
Композитор и изпълнение на живо: Дамян Михайлов
С: Илия Виделинов, Николай Антонов, Деян Донков, Михаил Милчев, Лилия Маравиля, Николай Димитров, Сава Пиперов, Юлиян Рачков, Юли Малинов, Пламен Манасиев, Мартина Троанска, Мартин Гяуров, Ириней Константинов
Това завръщане на Макдона в британския театър след Пухеният (и докато рафтът с награди за филма му Три билборда извън града продължава да се пълни) получава епитети като "триумфално" и "разтърсващо" от критиката през 2015.


Не заради нещо невиждано от драматурга, точно обратното: суровата му криминална сатира обръща поглед към малкия английски град Олдъм през 60-те. Странна епоха – The Beatles тъкмо пробиват на сцената, а смъртното наказание чрез обесване току-що е забранено. Точно там задълбава и сюжетът: палачът Хари е принуден да се оттегли от занаята и се отдава на своя бар, който държи със съпругата си. В тази обстановка расте и 15-годишната му дъщеря Шърли, докато един ден в бара не влиза непознат на име Муни. Той бързо се вмъква под кожата на момичето, което скоро изчезва безследно. "Зрителят може да попадне в плен на мрачни догадки и напрегнатото му любопитство дълго време да бъде изкушавано, но истинското събитие произтича от възможността въпросът "Кой е убиецът?" да придобие по-голямо значение и да надхвърли рамките на сюжета", казва режисьорът Стоян Радев, който сам разчита на абсурдния смях в драматургията на Макдона – дори от редовете ѝ да виси бесило.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.