Чайка

Чайка
театрална постановка
Македонски народен театър – Скопие, Северна Македония
от А. П. Чехов
Режисьор: Нина Николич
Драматург: Драгана Лукан – Николски
Сценограф: Вишна Вуйовик
Костюмограф: Ивана Каранфиловска – Угуровска
Художествено осветление: Крис Йегер
Композитор на основната музикална тема: Влатко Стефановски
Хореограф: Димитрис Сотириу
Със: Звездана Ангеловска, Никола Ристановски, Петре Арсовски, Емил Рубен, Благой Веселинов, Дария Ризова, Дамян Цветановски, Сашка Димитровска, Тина Търпкоска, Славиша Кайевски, Аксел Мехмед
Чайка на знаменития руски драматург А. П. Чехов е първата от неговите пиеси, превърнали се в канон на модерната драма и променили завинаги законите на театъра.


Стремежът за революция в изкуството и живеене по собствени правила са и основните теми в тази всъщност трагична история, парадоксално определена от автора ѝ като комедия. В нея се преплитат съдбите на известния писател Борис Тригорин, романтичната Нина Заречная, намиращата се в залеза на своята кариера актриса Ирина Аркадина и нейния син-бунтар с амбиции в театъра Константин Треплев. И все пак неизменно се появява въпросът защо отново Чехов и какво е неговото значение днес? За младата надежда на македонския театър Нина Николич отговорът е ясен: "Ще престанем да си задаваме този въпрос, докато най-накрая не осъзнаем, че пиесите на Чехов са живот – чист, жесток, концентриран живот, който се случва навсякъде, на всички езици и във всеки момент." Нейната постановка с всеотдайните и чувствителни актьори от Народния театър в Скопие го доказва.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.