Макбет

Макбет


Оригинално заглавие: Macbettu

театрална постановка
Компания Театроперсона, Театро Сардиния – Италия
от Алесандро Сера по Макбет от Уилям Шекспир
Режисура, сценична среда, осветление и костюми: Алесандро Серра
Превод на сардински и езиков консултант: Джовани Карони
Консултант сценично движение: Киара Микелини
Звукови каменни скулптури: Пинучо Шола
Звукова композиция: Марчелино Гарау
С: Фулвио Аколи, Андреа Бартоломео, Леонардо Капуано, Андреа Карони, Джовани Карони, Маурицио Джордо, Стефано Мереу, Феличе Монтервино
Необичаен и оригинален сценичен прочит на класическата трагедия от Уилям Шекспир. Спектакълът на Алесандро Серра пренася действието от шотландското кралство сред карнавалната култура и ритуалите на населението от италианския остров Сардиния.


Вярно на духа на елизабетинския театър, всички роли в представлението са поверени на мъже. Оригиналният текст е преведен на сардински диалект, който зазвучава като музика и звук, идващ сякаш от други времена и от дълбините на човешкия опит. С изключителна прецизност той работи с въздействащата сила на жеста, образа, гласа, към които прибавя и звуци от природните стихии, опитомени от човека.

Спектакълът получава много висока оценка от страна на публиката и критиката в Италия. Отличен е с престижната награда Юбю 2017 за най-добро представление и Наградата на Асоциацията на италианските театрални критици. Представя се успешно на различни международни форуми, като на фестивала МЕСС в Босна и Херцеговина печели Златен лавров венец за режисура.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.