Последният човек

Последният човек
театрална постановка
по романа 1984 на Джордж Оруел
Постановка и режисура: Веселка Кунчева
Сценография: Мариета Голомехова
С: Милица Гладнишка, Деница Янакиева, Латина Беровска, Мария Джойкева, Таня Георгиева, Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Любен Чанев, Цвети Пеняшки
Още когато разбрахме, че Веселка Кунчева поставя Оруел в Кукления театър в Стара Загора, си дадохме сметка, че това е спектакъл, който трябва да се гледа.


Може би защото ни се струва, че тази вечна политическа антиутопия има нужда от режисьорския ѝ подход, който разчита на вълнуващите сценографски идеи на Мариета Голомехова (двете са тандем и в награждаваните Аз, Сизиф, Момо, Страх и Вграждане), авторска музика, хореография и 3D мапинг, засилващи мрачното усещане за свят, лишен от свободна воля. "Оруел казва, че когато унищожиш в човека неговите основи – историята му, миналото му, когато изместиш неговите интереси и ги превърнеш в нещо безсмислено, тогава той губи своите основи и става абсолютно манипулируем... Затова и сценографското ни решение е такова – всичко е затворено. Ние започваме живота си в свят, който е изцяло затворен в кутии", казва режисьорката и така загатва за общата визия на спектакъла, за който да не сме последният човек на опашката за билети.

Снимки: Александър Богдан Томпсън


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.