Нова земя

Нова земя
театрална постановка
по романа на Иван Вазов
Сценичен вариант: Юрий Дачев
Постановка: Бина Харалампиева
Сценография и костюми: Свила Величкова, Ванина Цандева
Музика: Асен Аврамов
С: Иван Юруков, Христо Петков, Мария Стефанова, Александра Василева, Радина Боршош, Радена Вълканова, Жаклин Даскалова, София Бобчева, Явор Вълканов, Ева Данаилова, Валентин Танев, Николай Урумов, Дарин Ангелов, Герасим Георгиев - Геро, Васил Драганов, Димитър Николов, Богдан Бухалов, Любомир Петкашев, Стоян Пепеланов, Неделин Найденов
Вторият роман на Иван Вазов е написан осем години след Под игото, но критиката, най-вече кръгът Мисъл, е безпощадна към него. Част от причината за по-трудния му прием е и фактът, че страниците му правят опит да отразят обществения живот в Следосвобожденска България и неговите „байганьовски“ нрави, но по фрагментарен начин, който обърква читателите.


Въпреки това Вазов подчертава, че романът е картина на българите в периода около Съединението, а единството му се състои в господстващата мисъл и в цялостната картина, а не във връзката между героите и събитията. Ето защо да се постави на сцена е предизвикателно, но екипът открехва завесата към театралния му прочит – като едно „тревожно откровение за българския характер и днешно питане за повтарящите се препъвания в пътя ни към обединението“.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.