Тартюф

Тартюф
театрална постановка
Национален театър Сомбор и Национален театър – Нови Сад, Сърбия
по мотиви от едноименната пиеса на Молиер
Адаптация и постановка: Игор Вук Торбица
Сценограф: Андрея Рондович
Костюми: Йелисавета Татич Чутурило
Композитор: Владимир Пейкович
Със: Саша Торлакович, Хана Селимович, Нинослав Джорджевич, Тияна Маркович, Марко Маркович, Биляна Кескенович, Даница Грубачки, Марко Савич, Душан Вукашинович, Неманя Бакич, Милорад Капор, Миляна Макевич
Тартюф от едноименната комедия на Молиер от 1664 е знаков образ в световната драматургия, превърнал се в нарицателно на хитроумен измамник, който умело се възползва от слабостите на околните.


Режисьорът Игор Вук Торбица надгражда класическата пиеса като използва заложени в нея мотиви, типажи и ситуации и интерпретира тяхното проявление в съвременността. Чрез историята за заплетените взаимоотношения в едно съвременно семейство се разгръща темата за социалното лицемерие. Какво очаква едно семейство, изцяло доверило се на самозван лидер, който прибягва до демагогия и изнудване, така че всички да се държат като послушни обитатели в дома си? Колко лесно хората променят позициите си и колко актуална е все още пиесата на Молиер става ясно от играта на великолепни актьори, които внасят и личен опит в тази оригинална постановка.
Спектакълът е на сръбски език със субтитри на български и английски.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.