Черният квадрат на Малевич

Черният квадрат на Малевичлекция-спектакъл на доц. д-р Лиза Боева и актьора Ицхак Финци
Знаменитата картина Черният квадрат за първи път се появява като част от декор във футуристичната опера Победа над слънцето: в средата на сцената е поставен прожектор, който мъчително заслепява зрителите в залата, ала се появява спасителният Черен квадрат...


Как от театралната зала творбата на Малевич достига до картинната галерия и се превръща в едно от най-митологизираните произведения на ХХ век - това е темата на тази лекция, която ще изнесе Лиза Боева. Ицко Финци ще прочете откъси от текста на пиесата, ще покаже как звучи измисленият от авторите език, как звучи измислената от тях музика.

От незапомнени времена човек е имал два начина на придвижване – пеш или на гърба на животно (кон, магаре и тъй нататък). Тоест, скоростта, с която се е движил човекът в Древен Рим и човекът от XVIII век – това е една и съща скорост. През XIX век влаковете и автомобилите променят не просто скоростта на движение на човека, променят оптиката – начина на виждане на света. А когато дирижаблите и самолетите се издигат над земята ,тогава генерално се променя възприемането и на времето, и на пространството. Това ново време, това ново пространство ние виждаме в театъра на руските футуристи. Изкуството, което предлагат те, отговаря на тази нова оптика.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.