Калигула

Калигула


Оригинално заглавие: Kaligula

театрална постановка
от Албер Камю
Режисьор: Явор Гърдев
Сценография и костюми: Никола Тороманов
Музика: Калин Николов
Хореография: Виолета Витанова, Станислав Генадиев
С: Димо Алексиев, Даниела Викторова, Стоян Радев, Никола Мутафов, Михаил Мутафов, Симеон Лютаков, Владислав Виолинов, Пламен Димитров, Гергана Христова, Росица Дичева, Гергана Арнаудова
Спектакъл за смъртта и изкуството, за човешкия живот като творба. Екзистенциален пънк. Пиесата на Албер Камю показва управлението на Калигула след смъртта на любимата сестра на императора Друзила, когато логиката на съществуването го превръща в чудовище.


Калигула от Албер Камю е петият проект на Явор Гърдев за сцената на Драматичен театър Стоян Бъчваров във Варна. Впрочем личността на ексцентричния римски император Гай Цезар Германик отдавна вълнува режисьора. Като ученик печели национална олимпиада по философия с есе за Калигула, а скоро след това и първото признание за драматургичното си мислене - авторският му разказ за коня Инцитат, провъзгласен от умопомрачения си господар за римски консул, впечатлява членовете на приемащата комисия по режисура в НАТФИЗ.
Според Гърдев обаче Калигула е един от най-набедените от историците и от народното митотворчество римски императори, който вероятно не е извършил и половината от приписваните му грехове. В текста на френския писател и философ Албер Камю пък го привлича идеята за изкушението да живееш в пълна свобода, което се оказва пагубно за всички или както Калигула сам казва: "Можеш да бъдеш свободен само спрямо някого. Досадно, но факт." Същевременно звучи съвсем актуално и философията на властта, с която Гай Цезар влиза в историята, макар и след едва 4-годишно управление: „По-морално е директно да ограбваш гражданите, отколкото индиректно да им пробутваш данък върху хранителните стоки, от които те не могат да се лишат. Да управляваш означава да грабиш - всички го знаят. Но има различни начини да грабиш. Аз ще го правя откровено.”
Пиесата на Албер Камю показва управлението на Калигула след смъртта на любимата сестра на императора Друзила, когато логиката на съществуването го превръща в чудовище. Явор Гърдев лично е коригирал оригиналния текст, така че да обслужва новата драматургия на постановката. Работата му по нея отново е в тандем с Никола Тороманов, автор на сценографията и костюмите. През 2002 и 2003 съвместните им проекти Бастард и Марат/Сад, реализирани с трупата на ДТ Стоян Бъчваров, им донесоха 3 награди Аскеер, така че Калигула отсега прави заявка за престижното театрално отличие.
Петата варненска постановка на Явор Гърдев (след Бастард, Марат/Сад, Пухеният и Крум ) е копродукция на ДТ Стоян Бъчваров и театър La Rose des Vents в Лил. Премиерата във Франция най-вероятно ще бъде през пролетта на 2009.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.