Дама Пика

Дама Пика


Оригинално заглавие: Пиковая дама

театрална постановка
по А. С. Пушкин
Режисьор: Бина Харалампиева
Сценография и костюми: Петя Стойкова
Музика: Асен Аврамов
С: Илка Зафирова, Василена Атанасова, Христина Караиванова, Таня Пашанкова, Атанас Атанасов, Филип Аврамов, Александър Кадиев, Евгени Будинов, Никола Мутафов
"Първият ми спомен, свързан с Дама Пика идва от детството, от филм, оставил у мен спомена за приказка, малко страшновата, затова не много хубава. По-късно, като режисьор, събирайки онези заглавия, които непременно някога ще поставя, взех от Пушкиновите творби Моцарт и Салиери. Но Дама Пика, която не е драматургичен текст, през последните години непрекъснато започна да се подава от "колодата”. Споменах дума, която често е в речника на картоиграчите, но да уточня – аз изобщо не съм хазартен тип човек. В творбата на гения-хулиган Пушкин, ме привличат друго: изкушенията, които са извън доброто и злото. В Дама Пика борбата с тях е ясна като финал – битката е изгубена, винаги е била такава за човека. Но освен явната си власт, изкушенията имат и скрити имена. Власт, успех, надмощие над тия, които обичаме, борба с отреденото ни на земята време, самозалъгване, че можем да го надхитрим ... По-мъдро е не да вярваш, че тази битка някога, за някого може да бъде с неочакван край, а че всъщност тя ни свързва с хората преди нас и с тия, които я отпочват след нас.
Така че наистина хазартната треска, която мистично и главоломно завърта понякога живота ни, има много имена. Кое от тях още трябва да споменем? Дали не любовта? Може би любовта… Да, да, любовта!"

Бина Харалампиева


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.