Отворена брачна двойка

Отворена брачна двойка
театрална постановка
от Дарио Фо, Франка Раме
Превод Хубен Стойнов
Реж. Мариус Куркински
С: Рени Врангова, Веселин Анчев, Константин Икономов
Необходимо ли е брачната двойка да бъде отворена? Не е ли това пореден триумф на човешката капризност и своеволие в изобилието от всякакви други възможности? Къде остава любовта? И къде е свързването на двама души чрез венчаване?


Отворена брачна двойка продължава няколко от постоянните теми в представленията на Мариус – любовта като преобръщащо света събитие, ревността като изгарящ ураган, скандализиращата дори най-устойчивите персонажи изневяра, раздялата и невъзможността след кризата счупената връзка да бъде поправена. Тук е и дълго изследваната тема за отношенията между актьор и публика, между изкуство и живот, между реалност и художествената й интерпретация. Използваните похвати са типичните за Мариус шаржово поведение, скечови разигравания на репликите, болезнено интимна откровеност и моменти на страст и драматизъм, подсилени от минорна и медитативна музика. Ако във Великолепният рогоносец и Укротяване на опърничевата обаче хуморът беше крайно проявление на трагичното, тук той е основен и зад усмивката надничат сълзите.
Великолепната игра на Рени Врангова и Веселин Анчев ни потапя в абсурда на любовта и семейството, а всяка тяхна реплика е път към пълната идентификация с персонажите, на които уж се смеем, но в които се припознаваме. И ако до момента трудно сравнявахме постановките на Мариус като режисьор с актьорските му моноспектакли, този опит опасно приближава двете.

Няма отворени брачни двойки. Има само двама.
Мариус Куркински 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.