Летище

Летище
театрална постановка
от Тен Шивичич
Режисьор: Владимир Люцканов
С: Ангелина Славова, Вежен Велчовски, Гергана Христова, Веселина Конакчийска, Искра Донова, Койна Русева, Кристина Янева, Атанас Атанасов, Николай Луканов, Стефан Мавродиев, Ярослава Павлова, Петко Венелинов, Мила Люцканова, Катерина Златарова, Мартина Апостолова, Златина Никифорова, Даниела Филипова, Габриела Станкова
Животът ни е кошер – жужим, бързаме, разминаваме се – досущ като на кое да е от международните летища.


Хаос от куфари, съдби, настроения, характери. Как реагираме обаче, когато принудително ни спрат? Но не точно органите защото сме неизправни (там е ясно, дърляме се), а природата властница – сняг по никое време например.

Когато стопира забързания темп, и приоритетите ни неволно се преобърнат? Тогава идва ред на отлаганото - оглеждаме се, търсим се, намираме се, изкъртваме по някоя истина. Изчакваме. Макар че и преживяването е с последици - попийваме, преяждаме, изнервяме се, сексът е бърз. Ей такава е картинката в пиесата със сходно заглавие на Артър Хейли.

Тук обаче няма и помен от мрачната картина у канадско-американския автор, всъщност роден в Англия. Младата хърватка Тена Щивичич е направила моментен кадър на оживеното място с друго заглавие - Светулки. То обаче прозвучало твърде пасторално на режисьора Владо Люцканов от къде по-динамичното и асоциативно Летище.

Летището е представено като кръстопът, като място за случайни срещи на хора, които отдавна се търсят и разделят. Мартин (Атанас Атанасов), бивш военен кореспондент, собственик – онаследил при развода си магазин за ретро облекло, пътува до клиника в Швейцария, с паспортен проблем, се засича с любовта на живота си. Клара, известна писателка (Койна Русева), лети за Загреб при баща си, също проблемна за летищните власти, зърва мъжът-начало, който обича още, не е виждала 19 години, но пък я е следвал тайно в нейните пътувания.

Летището е представено и като чакалня. Оливер (Стефан Мавордиев), с "диагноза" – аз съм стар, вероятно затова все е наопаки, е състрадателен към Олга (Елена Бърдарска). Рускинята не спи не толкова от страх да не й откраднат обоя, онаследен от баща й, а да не си пропусне полета – ще става детегледачка в Щатите, ще си намери и мъж, че ще прибере и баща си, защото в Русия може да работи, но иска и да живее по-добре.

Летището е и място за откровение. Жана (Искра Донова) и Тони (Бойко Кръстанов) се обичат с всичките си паранои и депресии, романтично ще пътешестват до Барбадос (доколкото могат – ненапушени, ненасмъркани), въпреки че "почивката е уморителна за всички", преодолявайки с ядене (ама се тъпчаат!) дори страха от летенето и изведнъж мъжът тръсва - спах със стюардесата на полета ми…!

Летището със своя персонал. Митничарката (неузнаваемата в персонажа си Ангелина Славова) – с комплексарщината на дребния началник, от който, уви, навсякъде сме зависими (а той знаейки го, доста добре се възползва); с настойничеството над родителката си и човещинките, които вмъква в забързаното си работно ежедневие. Двете стюардеси – наясно с професията. Само доволно подпийнали, могат разочаровано да признаят на глас, че вместо да се возят по света (безплатно) или като господарки и сноби, трябва да обслужват цървулковците.
Барманът арабин, неволен свидетел на ставащото и торба за хорските съдби, забърсва неотказващо каквото дойде.
Всъщност, изтрещелите от чакане герои, научили достатъчно вече за другия, подмятат доста истини като знайната - човек никога не трябва да се отказва от това, което обича.

И тъкмо тогава – всичко си идва по местата. Снегът спира. Хаосът се връща. Места в самолетите няма - ако някой лети за Ню Йорк, може да промени – за Анкара или Будапеща. Всеки от героите е с по-голямо познание за себе си и другия, но се връща в изходна позиция. Мърморещият стар (не твърде желан гост на сина, хванал се като дресьор на делфини в Маями) печели томболата – прекрасна къща на брега на морето. Но защо? А и за кого?
Уважаеми пътници, моля да закопчаете и да затегнете предпазните колани! Падането е забранено!


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.