Да разлаем кучетата

Да разлаем кучетата
театрална постановка
от Емил Атанасов
Режисьор: Иван Урумов
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музика: Добрин Векило-Дони
С: Васил Михайлов, Иван Налбантов, Александра Сърчаджиева, Стефка Янорова, Борислав Стоилов, Георги Кадурин, Милен Миланов, Мирослав Косев, Веселин Анчев, Тигран Торосян, Георги Къркеланов, Гергана Данданова, Анастасия Иингилизова, Мирослав Пашов
Автор на текста Да разлаем кучетата е Емил Атанасов, който пише драми, но сега подарява на зрителите една чудесна сатира. Първоначално името на пиесата е  Ден за тричане, но промененото по-късно заглавие е много сполучливо.


Диалогът с характерния диалект носи усещане за българщина, което е подсилено с музиката на Добрин Векилов – Дони, представяща фолклорни мотиви. Пред нас е постановка, която предизвиква смях, но същевременно навява тъжни мисли и буди много размисъл.
Режисьорът Иван Урумов е подбрал великолепен актьорски състав от 13 души, всеки от който е на точното си място и се вписва идеално в ансамбъла. Всеки образ в спектакъла е с ярко присъствие и силно запомнящ се.
Действието се развива в деня на първата годишнина от смъртта на съпруга на Софка, затова тя спазва "благоприличие" - не позволява на Даскала (Георги Кадурин), развеждан три пъти, да прескача оградата й тази вечер - заради скръбната годишнина тя ще отиде при него. Всъщност е Беси понеделник - Денят за тричане, в който веднъж годишно се гонят бесовете. Кучета, вързани с въжета, се въртят и след това се къпят. А с екскрементите, отделени от кучетата при стреса, хората се мажат за здраве и берекет. От Брюксел подкрепят екозащитниците, противници на обичая, и се обръщат към българските власти. Резултатът е - жандармерия в едно от селата, където тайни комитети поддържат традицията, обявена за престъпление с поправка в Наказателния кодекс. Телевизионен репортаж за събитието е подтикът за автора да напише пиесата по собствените му думи. Той се гордее с бунта на хората - след прекалено дълго мълчание и изтърпяване на всякаквитегоби, - отстояващи традициите и идентичността си. Химнът на Европа - Одата на радостта от Бетовен, във фолклорен аранжимент, е лайтмотивът в музиката на Дони към представлението. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.