Бурунданга

Бурунданга
театрална постановка
От: Жорди Галсеран
Превод: Нева Мичева
Режисьор: Антон Угринов
Художник: Радостина Тодорова
Композитори: Никола Стоянов и Стефан Христов
С: Атанас Атанасов, Яна Бобева, Петя Бойчева, Мариана Бонева, Красимир Митов, Пламен Петков
Бурунданга е пиеса за млади хора, която се опитва да даде отговар на важните за тях въпроси – какво искат и как да го постигнат. Малките компромиси се превръщат в начин на живот и забравяме за какво сме мечтали, какво сме искали и кого сме обичали. Но когато намериш кураж да направиш трудния избор и успееш да го отстоиш, се чустваш истински свободен.


Провокацията на постановката е участието на Атанас Атанасов, който за първи път постави пиесата Бурунданга на пловдивска сцена. За него е било предизвикателство да играе в нещо, което той е правил като режисьор. Пиесата е романтична комедия, наситена с обрати. Интригата се заплита от серума на истината, който героините дават на приятеля на Берта, за да разберат какво мисли. Ние не сме до там искрени, за да признаем онова, което ни вълнува, казва Атанасов. Всъщност бурундангата е онова тайнствено растение, от което като се изпият няколко капки и човек започва да казава истината.
"Като зрител много обичам романтичните комедии и винаги съм искал да напиша една от тези истории, в които любовта възтържествува напук на всички препятствия. Да, голям почитател съм на роматничните комедии. Харесвам ги, защото са истина, защото привличането между хората е онази сила, която всъщност движи Вселената, защото от циниците, от продажниците и от нищетата ни спасява единствено любовта. Очевидни работи.
За публиката в Испания пиесата съдържаше допълнителен стимул, защото двама от персонажите й са членове на ЕТА, а въпросът за местния тероризъм се зачекваше за първи път в комедия. Но това е само детайл от пейзажа. Бурунданга е романтична комедия. Нищо повече. И нищо по-малко. Разказва за неща, които сме готови да направим от любов, и за неща, което сме готови да простим от любов. И го прави по най-старомодния начин, включително с вълшебна отвара – като в сън в някоя лятна нощ".

Жорди Галсеран


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081