12 разгневени мъже

12 разгневени мъже
театрална постановка
Театр Нови – Познан, Полша
от Реджиналд Роуз
Преводач: Ян Чаплински
Режисьор: Радослав Рихчик
Сценография и костюми: Анна-Мария Карчмарска
Хореограф: Рафал Урбацки
Музика: Михал Лис
С: Михал Коцурек, Гжегож Голашевски,Томаш Ношински, Збигнев Грохал, Мариуш Заневски, Мариуш Пухалски, Тадеуш Джевецки, Матеуш Лавринович, Михал Груджински, Анджей Лайборек, Никодем Каспрович, Шимон Мислаковски, Януш Анджейевски
Дванайсет разгневени мъже е култов филм от 1957 г. на режисьора Сидни Лъмет по телевизионната драма на американския драматург Реджиналд Роуз. Дванайсет мъже се срещат, за да решат съдбата на момче, осъдено за убийство. Филмът демонстрира как в разгорещен дебат те преодоляват своите предразсъдъци, избягват капаните на една измамна система и издават справедлива и безпристрастна присъда. Демокрацията, истината и красотата триумфират.


Екипът на театралната постановка Дванайсет разгневени мъже обаче, се усъмнява в този триумф. Той създава спектакъл по същата пиеса, в който обаче доброто и злото са обикновени средства за манипулация, а идеята за „кауза” е само желание да се постигне престиж или признание, а не да се разкрие истината. Тенденциозният език на заседателите, като че ли служи не толкова за постигане на съгласие около обща кауза, а за прикриване на лични травми, амбиции, комплекси и желания. Режисьорът на постановката е от младите надежди на полския театър. Зрелищен и интелигентен спектакъл, който след премиерата си в Познан не спира да привлича внимание върху себе си. Спектакълът е на полски език с превод на български и английски.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.