Изкуството на комедията

Изкуството на комедията
театрална постановка
от Едуардо де Филипо
Режисьор: Мариус Куркински
Сценография и костюми: Петя Стойкова
Музика: Емилиян Гацов
С: Петър Калчев, Владимир Зомбори, Симеон Бончев, Христо Пъдев, Евгени Будинов, Герасим Георгиев-Геро, Василена Атанасова, Георги Koстадинов, Владимир Димитров, Стела Ганчева
"Аз съм дете на изкуството и съм начело на трупа артисти, съставена от жена ми, синовете ми, снаха ми и зет ми- всички като мен, деца на изкуството. Произхождаме от бедни комедианти и бедни комедианти сме самите ние."


"Повярвайте, моите резерви по отношение на театъра се подсказват от едно естествено критично чувство, но никога от определен интерес или от лични амбиции.
Когато вървя по пътищата и ми се случи да ударя в земята два или три пъти крака си, защото се е залепило нещо под обувката, винаги се изненадвам на обстоятелството, че тези удари не предизвикват същия звук, както когато ударя крака си върху дъските на сцената.
Но човек, който е актьор, развива ли дейност полезна за неговата страна или не?
Театърът не е умрял, театърът е жив и витален. Публиката познава веднага лошите намерения. Зрителят е вече пълнолетен и съди със собствената си глава. Публиката е зряла, иска своя автор, онзи, който му разправя за нещата от неговия дом, който го кара да разпознава себе си сред действащите лица от пиесата.
Когато в една пиеса някой умира поради изискванията на сюжета, това значи, че някъде в света има или ще има мъртвец. Важни са обстоятелствата: тези, които причиняват смъртта. Ето защо Ви казах тази сутрин: "Елате на театър".
Това са реплики от пиесата Изкуството на комедията. Тези думи най-точно произнасят посланието на нашия спектакъл. А ти, който си за първи път на театър: "Добре дошъл".

Мариус Куркински


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.