Сарабанда

Сарабанда
театрална постановка
от Ингмар Бергман
Превод: Васа Ганчева
Постановка: Иван Урумов
Сценография: Мария Диманова
музика: Христо Намлиев
Със: Стефка Янорова, Елена Телбис, Валентин Ганев, Малин Кръстев
Испанският танц сарабанда влиза с бавно темпо в творчеството на композитори от всички епохи, а шведският режисьор и сценарист Ингмар Бергман го слага в центъра на една от последните си работи.


Постановката на Иван Урумов е първата театрална среща на българската публика със Сарабанда. Тя започва с на пръв поглед необяснимата поява на Мариане в дома на Йохан– интелектуалец в края на своя изпълнен с любовни връзки живот, оттеглил се в усамотение и изолация. Двамата са бивши съпрузи с много недоизказаност и сложни отношения помежду си. Другите образи в пиесата са Хенрик – син на Йохан от друг брак, и неговата дъщеря Карин, млада и талантлива виолончелистка. Представлението протича в срещи между четиримата, винаги по двама и никога заедно. Те разкриват сложността на човешката личност, която неизменно се изгражда, изменя, разкривява във взаимодействието с другите. Всички те са в онзи момент от живота, когато настава време за равносметки. Как в него, в плетеницата на сложното минало изглежда бъдещето? Именно съдбата на младата Карин е в центъра на тази сарабанда.
Иван Урумов поставя пиесата сякаш с диригентска палка, с плавност и прецизна отмереност, изграждайки завладяваща театрална сюита. Той разчита текста на Бергман без да търси излишни ефекти, но и без да спестява от всички негови нюанси, за което допринася чувствителната игра на актьорите.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.