Бай Балчо споменува

Бай Балчо споменува
театрална постановка
Постановка: проф. Пламен Марков
Актьорска кондиция: доц. д-р Пенко Господинов
Сценография и костюми: доц. д-р Мира Каланова
Музика: Петя Диманова
Диалект и говорна кондиция: проф. Иванка Бенчева и д-р Лора Мутишева
Режисьори на отделните новели: Стефан Зарев, Максима Боева, Елица Йовчева
С: Анелия Мангърова, Десислава Маджунова, Джулия Бочева, Елена Петрова, Ирина Митева, Катерина Стоянова, Мария Сотирова, Полина Недкова, Славена Зайкова, Александър Евгениев, Александър Караколев, Ахмед Юмер,  Венцислав Сариев, Георги Йовчев, Данаил Чирпански, Димитър Димитров, Николай Петров, Николай Желев, Станислав Кондов, Цветан Пейчев
Снимки: Мариана Жижанова, Стефан Стефанов
Текстът е вдъхновен от предания, разказвани в края на 19 век от различни стари хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско, събирани и записани от търговеца Балчо Нейков.


Тези Сбирки от народния живот имат амбицията да разкажат истории за и около рода на славния войвода Стефан Караджа - Бинбеловци. Въпросният Балчо, бил другарче като дете на прочутия войвода, а някои от преданията са разказани от майката на Стефан Караджа.
Тази задача е възложена на „бай Балчо“ от негов познат от Министерство на просвещението „с цели най-патриотични“, но в последствие то е изоставило предадения му ръкопис в продължение на близо 90 години, защото го е счело за възпитателно неподходящ за публикуване. В текста на представлението са вплетени и описания, както и сюжетни линии и от мемоарния ръкопис Видрица на поп Минчо Кънчев от Старозагорско и от други източници.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.