Лъвкрафт

Лъвкрафт
театрална постановка
театрална група Метеор
Режисьор: Ани Васева
Художник: Стефан Дончев
С: Леонид Йовчев, Галя Костадинова


Х. Ф. Лъвкрафт е странна, забележителна фигура в литературната история. Въпреки че приживе e почти неизвестен и умира в бедност, работата му има огромно влияние върху хорър жанра в литературата, киното, музиката и попкултурата. Освен стотици филми, книги и музикални албуми, вдъхновени от негови сюжети, съществуват и всеизвестни поп референции, отново произхождащи от разказите на Лъвкрафт - като лудницата Аркам от комикс вселената на DC.


Апокалиптичният космос на Лъвкрафт съдържа бездънни мрачни пространства с пет измерения, в които чудовищни извънземни градове с невъобразима геометрия са населявани от зловещи фигури. В този свръхестествен, свръхорганизиран свят извънземни създания - полу-растения, полу-мекотели, полу-бозайници - бродят из обширните Планини на Лудостта. При Лъвкрафт страшното обаче предизвиква и симпатия.

В това същностното за Лъвкрафт напрежение между заплашително и приятно, жизнено и разлагащо се, екипът на спектакъла открива опорна точка за своята работа. Представлението е и лекция, защото експериментира едновременно теоретически и практически с понятия от лъвкрафтовата вселена, както и факти от биографията и литературата му.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.