Мовименто/Вариации

Мовименто/Вариации
пърформанс
Идея и концепция: Гергана Димитрова
Автори: Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха (Германия), Ив Лей (САЩ/Великобритания), интервю с Галина Борисова
Сценография, костюми и видео: Елена Шопова
Музика: Павел Терзийски
Асистент-режисьор: Олга Иванова
С: Елена Димитрова, Красимира Кузманова-Кокран, Тони Карабашев
Италианската дума movimento, произхожда от латинската moveō – движение. Именно движението е темата, която обособява петте части на представлението.


В този своеобразен разговор с обща тема, Гергана Димитрова включва гласовете на пет авторки с различна националност, език и творчески интереси. Спектакълът започва с интервю с хореографката и изпълнителка Галина Борисова, което задава и смисловата рамка, основното тематично скеле на представлението. Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха и Ив Лей сглобяват и третират разнородни парчета от динамиката на съвременността.

Петте фрагмента, които конструират Мовименто/Вариации са напълно самостоятелни истории, но темите, които засягат са част от общия наратив на нашето ежедневие. Мовименто/Вариации обръща внимание на множествеността и разнородността, на движението като хореография, като природна и житейска потребност; на движението, противопоставено на статичното; на движението като разпространение на идеи, на дигиталната динамика, на #Me Too, на Илън Мъск; на движението на пазари и природни ресурси; на неизменното движение към смъртта; на технологичното развитие, дори на движението из космоса.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.