Свекърва

Свекърва
театрална постановка
от Антон Страшимиров ·  Режисьор: Петринел Гочев
Сценография: Даниела Николчова · Композитор: Ян Руменин
Хореография: Светлана Цвяткова
Помощник режисьор: Гинка Дичева
С: Надежда Петкова, Димо Димов, Стоян Руменин, Поля Йорданова, Петко Петков, Любомира Башева, Адриана Димова, Найден Банчевски, Гинка Дичева
Легендата гласи, че след като Антон Страшимиров пише критични статии срещу царя, заминава за Швейцария и през 1905 пише три пиеси. Една от тях е именно Свекърва, с която печели конкурса в Народния театър (останалите две също са харесани от журито), но под моминското име на своята съпруга.


Ако смятате, че този ход е присъщ на човек с чувство за хумор, няма да ви учуди, че за пиесата и до днес се говори като за най-добрата българска комедия. Как е възможно това след повече от век? "Героите в тази история са родственици и близки. Градска прослойка с копнежи и мечти за цивилизованост. Красота, изящество и умения да се представиш добре в обществото – така скромни и незаплашителни изглеждат желанията им", пише екипът зад постановката на Петринел Гочев, с която трупата гостува от Габровския театър. Нейната тема остава конфликтът между снаха и свекърва, но добре се отразяват и вечните въпроси за поколенията, за консерватизма на патриархалния морал и за страстта, която драсва клечката на раздора.

Снимка: Росина Пенчева


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.